Screening-ul neonatal trebuie să devină o prioritate de sănătate publică / FOTO

Screening-ul neonatal trebuie să devină o prioritate de sănătate publică / FOTO

0

În programul naţional de prevenire a bolilor trebuie să se regăsească şi acestă testare cunoscută internaţional sub numele de NBS – care poate asigura şansa copiilor noşti la o viaţă sănătoasă. Acesta este mesajul transmis de deputatul PSD, Sorin Grindeanu, iniţiatorul campaniei DA. REUŞIM.

Screening-ul neonatal este cel mai eficient test de diagnosticare, singurul care depistează de timpuriu 55 de tulburări genetice, metabolice şi hormonale.
          De testarea de acum două luni, de la Maternităţile Bega şi Odobescu din Timişoara, au beneficiat 63 de nou-născuţi. Trei dintre ei prezentau tulburări, un număr îngrijorător pentru o singură săptămână de campanie, spun medicii.
“Boala este silenţioasă, sau mută, adică copilul este aparent normal, nu are nicio simptomatologie pentru o perioadă destul de lungă – câteva luni, chiar 1-2 ani. Părintele crede că micuţul este sănătos, iar în momentul în care apar simptiomele boala este deja instalată şi nu mai putem face altceva decât să tratăm. Şi vorbim despre boli care te urmăresc toată viaţa. Nu este o boala pe care o poţi vindeca, este un tratament pentru a avea o viaţă cât de cât normală la unii, sau nu mai ai ce să faci pentru că ajunge până la retard mental sau incapacitate respiratorie ”, a declarat Bianca Gavriliţă, medic primar obstretică ginecologie şi consilier judeţean.
          În judeţul Timiş deja s-au făcut demersuri pentru finanţarea programului de prevenire. Consiliul Judeţean a primit deja proiectul, dar trebuie găsită modalitatea de finanţare legală.
“La nivel de Timiş, atunci când se găseşte acea formă juridică, şi e pe punctul de a fi găsită, printr-un proiect de hotărâre de consiliu judeţean putem să facem paşi importanţi astfel încât să se finanţeze acest program, orice prevenţie costă mai puţin decât tratarea unei boli şi vorbim de nou-născuţi, chestiuni care sunt sensibile şi care ar putea şi ar merita tot efortul financiar, mai ales că nu vorbim de un efort extraordinar. La nivel de Timiş, din ceea ce făcusem noi calculele, vorbim de 500 – 600 de mii de euro pe an ”, a declarat deputatul Sorin Grindeanu.
“Legea permite finanţarea medicală doar în anumite domenii sau sub anumite forme. Asta încercăm acum, să găsim forma legală pentru a finanţa acest proiect. În res, lucrurile sunt destul de clare, toată lumea susţine proiectul”, a mai adăugat consilierul judeţean, Bianca Gavriliţă
În prezent, Ministerul Sănătăţii derulează şi finanţează 13 programe naţionale de sănătate publică: pentru prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile, pentru promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos, pentru monitorizarea factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă şi pentru asigurarea unor servicii de sănătate publică. Introducerea screening-ului neonatal ar veni ca o completare a strategiei deja existente.
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
Galerie foto:
[nggallery id=7]
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.