Screeningul - depisteaza din timp cancerul!

Screeningul – depisteaza din timp cancerul!

0

Cu cat cancerul e depistat intr-o faza mai precoce, cu atat sunt sanse mai mari de a-l trata! Iata in ce cazuri este utilizat screeningul, din ce consta aceasta metoda de preventie.

Screeningul se refera la folosirea unor teste simple la o populatie sanatoasa pentru a identifica precoce persoanele care au boala, dar nu au inca simptome (exemplu screeningul pentru cancerul de san folosind mamografia si screeningul pentru cancerul de col uterin folosind testul Babes – Papanicolau). Screeningul pentru cancerele de colon, rect si de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel incat acestea pot fi tratate inainte de a deveni canceroase, se arata intr-un material al DSP Constanta.

Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rect si de san poate fi folosit pentru depistarea acestor boli timpuriu, precoce de obicei intr-un stadiu in care tratamentele ofera rezultate bune (o rata si perioada de supravietuire ridicata cu o buna calitate a vietii).

Tipurile de cancer care pot fi depistate prin teste de screening

– Cancer de san
– Cancer de colon si rect
– Cancer de col uterin

Pentru cancerul mamar:

autoexaminarea, lunara, a sanului
ecografia mamara – sonoelastografia – poate identifica cu certitudine tumorile canceroase si necanceroase, indiferent daca acestea au dimensiuni sub un centimetru si in mod normal ar fi mai greu de evidentiat. Odata ce natura tumorii a fost stabilita, atunci sansele de vindecare cresc considerabil.
mamografie – depisteaza cele mai mici tumori aparute

Pentru cancerul de col uterin:

frotiul cito-vaginal Babes-Papanicolau – in Romania sunt disponibile mai multe tehnologii pentru a investiga prezenta HPV (Human Papilloma Virus)

Pentru cancerul de colon si de rect:

testul de sangerare oculta din scaun – este folosit pentru a cerceta daca in scaun exista urme de sangerare microscopica (sangerare care nu poate fi observata cu ochiul liber). Mostre mici din scaune diferite sunt atasate pe niste teste din hartie speciala (oculttest), care apoi sunt developate. Un test pozitiv poate fi un semn de sangerare a unui polip sau poate fi secundara unui proces tumoral.
tuseul rectal – medicul specialist examineaza digital toata regiunea rectala, cu grija, dupa ce in prealabil manusa pentru examinare a fost lubrefiata pentru a evita producerea unor leziuni.
irigografia – este o investigatie in care o substanta radioopaca, in acest caz bariul, este introdusa la nivelul rectului si colonului (clisma baritata), pentru ca apoi sa fie realizate o serie de radiografii care pot evidentia polipii sau tumorile de la acest nivel.
colonoscopia – foloseste un tub cu fibre optice si o sursa luminoasa, care poate prelua imagini ale lumenului intestinal si poate identifica diferite anormalitati ale mucoasei intestinale. Colonoscopia este o metoda relativ ieftina care permite de asemenea preluarea de material bioptic de la nivelul leziunilor suspecte.
testul ADN din scaun – identificarea anomaliilor genetice celulare din scaun (celule care provin din descuamarea mucoasei intestinului) si pot astfel identifica un eventual proces tumoral cu aceasta localizare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.