Se constituie registrul national al asociatiilor de pacienti

Se constituie registrul national al asociatiilor de pacienti

0

Ministerul Sanatatii a anuntat, vineri, ca a initiat procedura de constituire a unui registru national al asociatiilor de pacienti, in vederea participarii in cadrul consiliilor de etica din spitalele publice a reprezentantilor asociatiilor de pacienti si a organizatiilor societatii civile. Vezi cateva precizari privind registrul national al asociatiilor de pacienti!

Potrivit noilor ordine ministeriale intrate in vigoare, consiliile de etica din cadrul spitalelor publice vor avea in componenta reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, ai corpului medico-sanitar al spitalului, ai asistentilor medicali din spital, consilierul juridic al unitatii sanitare.

Una din prevederile Ordinului nr. 145 /2015 pentru aprobarea componentei si a atributiilor Consiliului de Etica ce functioneaza in cadrul spitalelor arata ca „in vederea desemnarii reprezentantilor asociatiilor de pacienti in cadrul Consiliilor de Etica, Ministerul Sanatatii, prin Compartimentul de Integritate, informeaza opinia publica cu privire la demersul de constituire a acestor consilii si realizeaza un registru electronic al asociatiilor de pacienti interesate sa se implice in activitatea consiliilor de etica ale unitatilor sanitare”.

In cadrul unitatilor sanitare publice cu paturi cu statut de spital clinic, universitar si institut, consiliul de etica este format din sapte membri, cu urmatoarea reprezentare:
a) un reprezentant ales al corpului medical al spitalului, din personalul cu integrare clinica;
b) 2 reprezentanti alesi ai corpului medical al spitalului, altul decât personalul cu integrare clinica;
c) 2 reprezentanti alesi ai asistentilor medicali din spital;
d) un consilier juridic sau un reprezentant al aparatului functional al spitalului cu studii superioare, desemnat de catre managerul unitatii sanitare;
e) un reprezentant ales al asociatiilor de pacienti.

In cadrul unitatilor sanitare publice cu paturi, altele decât cele cu statut de spital clinic, universitar si institut, consiliul de etica este alcatuit din 7 membri, cu urmatoarea reprezentare:
a) 3 reprezentanti alesi ai corpului medical al spitalului;
b) 2 reprezentanti alesi ai asistentilor medicali din spital;
c) un consilier juridic sau un reprezentant al aparatului functional al spitalului cu studii superioare, desemnat de catre managerul unitatii sanitare;
d) un reprezentant ales al asociatiilor de pacienti.

”Consiliul de etica reprezinta forul de autoritate morala constituit in cadrul spitalelor publice, in vederea garantarii punerii in valoare a principiilor morale sau deontologice in cadrul sistemului de sanatate”, se arata in Ordinul nr. 145 /2015, care poate fi consultat AICI.

Alte precizari despre registrul national al asociatiilor de pacienti

Compartimentul de Integritate al Ministerului va realiza si administra registrul national al asociatiilor de pacienti, care va fi actualizat permanent pentru a asigura posibilitatea oricarei organizatii ce corespunde criteriilor solicitate de a-si prezenta candidaturile pentru pozitia de membru al Consiliilor de Etica ale spitalelor publice.

Registrul national al asociatiilor de pacienti va fi organizat pe judete si va fi publicat pe pagina web a Ministerului Sanatatii, fiind comunicat tuturor unitatilor sanitare publice. Registrul national al asociatiilor de pacienti are ca scop facilitarea comunicarii si cooperarii intre Ministerul Sanatatii, unitatile sanitare si reprezentantii asociatiilor de pacienti / organizatiilor societatii civile in interiorul sistemului public de sanatate, atât cu privire la activitatea Consiliilor Etice, cât si in cadrul altor initiative de cooperare si informare.

”Rugam asociatiile de pacienti / organizatiile societatii civile active in sectorul de sanatate sa descarce formularul de inregistrare postat pe adresa:
http://www.integritate.ms.ro/?pag=231
si sa-l transmita pe adresa de e-mail: cristian.petcu@ms.ro
sau sa incarce datele direct folosind urmatorul link:
http://infrastructura-sanatate.ms.ro/inscriere_asociatii_pacienti.
Pentru realizarea primei variante a registrului consideram utila transmiterea acestor informatii pâna la data de 24.03.2015”,
a transmis vineri Ministerul Sanatatii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.