Se face grevă sau nu? Ce transmit sindicatele pentru medici şi asistente

0

Asigurările ministrului sănătății legate de salarii şi posturi au convins un mare sindicat să nu ia parte la grevă. Alte sindicate transmit însă altceva!

Din 21 martie, grevă de tip japonez timp de cinci zile

Federația Sindicală Hipocrat și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – CFSMR, federații membre CNS Cartel ALFA, au anunţat că încep protestele din 21 martie, prin intrarea în grevă de tip japonez timp de cinci zile, a anunțat Ion Cotojman, președintele FS “Hipocrat”. Cotojman a precizat că la proteste vor participa peste 7.000 de persoane, reprezentând personal medical (medici, asistente, infirmiere).

Potrivit reprezentanților sindicali, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formațiuni a avut-o cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuțiile au vizat soluționarea revendicărilor salariaților din Sănătate și nu s-au finalizat cu un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitările acestor sindicate vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal.

Sindicatele cer asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate, dar şi creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.

SANITAS crede în asigurările date de ministrul sănătăţii

Pe de altă parte, Federația SANITAS din România a anunţat că nu se raliază acțiunilor de protest anunțate pentru 21 martie, având în vedere declarațiile făcute de ministrul sănătății privind rezolvarea inechităților din sistem, deblocarea posturilor, precum și o nouă etapă de creștere salarială cu 25% în 2016.

“…ministrul sănătății, dl Patriciu Achimaș-Cadariu, a asigurat angajații sistemului sanitar că rezolvarea inechităților pentru cei aproximativ 43.000 de oameni din sistem aflați în această situație este prioritară pentru ministerul pe care îl conduce. Totodată, ministrul sănătății va înainta guvernului un memorandum privind deblocarea posturilor în sistemul sanitar, așa cum este stipulat și în acordul semnat de cele două instituții la începutul acestui an și va susține creșterea salarială cu încă 25% în 2016”, precizează cei de la SANITAS.

Share.

Leave A Reply