Se infiinteaza Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate

0

Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor – CONAS se reorganizeaza! Executivul a decis infiintarea unei noi institutii – Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate. Aceasta va avea rolul sa supravegheze, prin intermediul unor evaluari sistematice si prin parghii juridice, respectarea calitatii actului medical in toate formele sale.

Guvernul a stabilit introducerea unor noi reguli pentru sistemul de management al calitatii serviciilor medicale, modificand in acest sens Legea 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Noile reglementari creeaza cadrul juridic necesar pentru a extinde implementarea managementului calitatii serviciilor medicale, aplicat in prezent doar pentru spitale, la toate unitatile sanitare.

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, cu ochii pe sistemul sanitar, in ansamblul sau

”Astfel, sistemul sanitar, in ansamblul sau, va putea fi monitorizat sub aspectul respectarii si imbunatatirii calitatii actului medical”, a anuntat Executivul. Toate unitatile sanitare vor intra in procesul de evaluare in vederea acreditarii. Acreditarea este procesul prin care se valideaza faptul ca serviciile medicale oferite de o unitate sanitara sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, proces in urma caruia unitatile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare.

Actul normativ include, de asemenea, si alte prevederi cu privire la normele de acreditare a unitatilor sanitare, precum si referitoare la organizarea si functionarea noii institutii – Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

Prevederi din ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate functioneaza in coordonarea primului-ministru, este condusa de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de 5 ani, prin decizie a primului ministru. Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate este finantata din venituri proprii şi subventii acordate de la bugetul de stat. Daca in urma evaluarii sau reevaluarii, dupa caz, se constata ca nu mai sunt indeplinite standardele de acreditare, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate acorda un termen pentru conformare sau retrage acreditarea pentru categoria solicitata, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului.

Componenta, atributiile, modul de organizare şi functionare ale Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, conditiile de evaluare, reevaluare, acreditare si monitorizare, unitatile sanitare supuse acreditarii, precum si modul de colaborare cu unitatile sanitare care solicita acreditarea, se aproba prin hotarare a Guvernului.

Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, cea care va fi inlocuita de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, a anuntat, miercuri, ca are in vedere o serie de etape in procesul de acreditare – AICI. Spitalele nou infiintate si care nu s-au inscris in procedura de acreditare vor completa nou forma a cererii de inscriere ce va putea fi descarcata incepand cu data de 30.01.2015 de pe site-ul www.conas.gov.ro din sectiunea inscriere/reprogramare vizita de evaluare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.