Se reaprinde speranta pentru pacientii din Romania! Va fi reluat transplantul pulmonar

0

Anunt facut joi dimineata de Ministerul Sanatatii: va fi reluat transplantul pulmonar! Este imperios necesara, transmite MS, deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania.

Transplantul pulmonar va fi reluat, in scurt timp, urmare a demersurilor Ministerului Sanatatii, prin semnarea scrisorii de intentie intre Agentia Nationala de Transplant si Eurotransplant, organizatia europeana de profil.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a avut intalniri cu prof. Bruno Meiser, presedintele Eurotransplant, si prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitara AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organe prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant.

Astfel, s-a stabilit ca pentru toti cei sapte pacienti romani, aflati in evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre acestia urmand sa fie supusi transplantarii, imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili.

Partile au convenit, totodata, ca pe fondul cresterii cererilor pentru acest tip de procedura terapeutica, respectiv de faptul ca AKH, prin agentia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de zece transplanturi anual, este imperios necesara deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania.

Urmatorii pasi stabiliti, includ oficializarea relatiei Romaniei cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul incheiat expirand la finele anului 2013 – evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si, ulterior, infiintarea a minimum trei centre regionale de urmarire post-transplant, in tara noastra.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.