Se strange surubul la antibiotice. Ce a votat Parlamentul European

0

Parlamentul European a votat marti o rezolutie care propune masuri de imbunatatire a sigurantei pacientilor. Este vizata, printre altele, si utilizarea banalelor antibiotice.

Printre masurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabila a antibioticelor se numara:

– Interzicerea stricta a utilizarii lor fara prescriptie
– Necesitatea unui diagnostic microbiologic inainte de prescriptie
– Implementarea unor practici de piata care sa previna conflictele de interese intre producatorii de antibiotice si cei care le prescriu,
– imbunatatirea informatiilor privind monitorizarea consumului si rezistentei antimicrobiale si a controlului infectiilor, anunta Parlamentul European.

25 000 de decese, anual, in Europa, din cauza rezistentei tot mai mari la antibiotice

De ce este nevoie de aceste masuri? 8 pana la 12% din pacientii din spitalele UE sufera de efecte adverse la antibiotice. Cele mai frecvente efecte adverse asociate asistentei medicale sunt infectiile, efectele secundare ale medicatiei si complicatiile din timpul sau de dupa interventiile chirurgicale.

“Masurile de austeritate nu pot fi impuse intr-un mod care sa afecteze siguranta pacientilor, personalului sau expertilor din spitale”, a spus raportorul Piernicola Pedicini, ale carui recomandari au fost votate, in Parlamentul European, cu 637 voturi la 32 cu 10 abtineri. ”In fiecare an, 25 000 de cetateni mor in Europa din cauza rezistentei tot mai mari la antimicrobialele existente. De aceea trebuie sa stimulam cercetarea pentru a obtine noi substante”, a adaugat el.

Bugete limitate de sanatate pot afecta pacientii

Reprezentantii din Parlamentul European au subliniat ca actuala criza economica a dus la o mai mare presiune pe bugetele nationale de sanatate, ceea ce a afectat siguranta pacientilor. Ei cer statelor membre sa se asigure ca siguranta pacientilor nu este afectata de masurile de austeritate si ca finantarea sistemenlor de sanatate publica va ramâne adecvata. Parlamentul European cere companiilor farmaceutice sa investeasca in dezvoltarea unor noi agenti antimicrobiali, iar Comisiei sa aiba in vedere un cadru legislativ care sa incurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.