Semnal de alarmă: multor medici de familie li se împută, ”în mod ilegal şi imoral”, sume imense

Semnal de alarmă: multor medici de familie li se impută, ”în mod ilegal şi imoral”, sume imense

1

bani_lei”Multor medici de familie li se împută sume imense în mod ilegal şi imoral, deşi se recunoaşte că aceştia nu au nici o vină”, iar CNAS recunoaşte că imputările nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor de familie, ci legislaţia care este ambiguă! În acești termeni, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei trag un semnal de alarmă cu privire la ”avalanşa agresivă şi abuzivă asupra stabilităţii cabinetelor noastre”. Vezi situațiile în care medicilor de familie li se cer bani, vezi!

Medicii de familie au oferit servicii în Centrele de Permanență, conform contractelor lor: Medicilor de familie li se împută sume absurde, doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie. Deşi CNAS a acţionat în justiţie Curtea de Conturi, deşi nu există nici un prejudiciu material, medicii primesc notificări cu imputări incredibile. Asta în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces”.

Pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente: ei aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie (de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă).  ”Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le împută… medicilor! Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul că „nu există un contract între asigurator şi asigurat”! De ce nu există, că doar legea impune aşa ceva de 15 ani?!”

Pacienţii nu primesc în nici un caz în spital medicamente pentru boli cronice care sunt pe alt profil decât al spitalului respectiv (de exemplu, nu primesc medicamente pentru inimă sau diabet dacă sunt internaţi pentru o fractură): ”Deşi uneori pacientul este internat ambulator (paliaţie, oncologie, hematologie etc) şi vine la medicul de familie pentru restul problemelor de sănătate, se împută medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar casele de asigurări le împută… medicilor!”

Există situaţii în care într-un judeţ există doar un oncolog în judeţ. Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare medicală care precizează prescrierea necesară către medicul de familie: Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se împută reţeta”.

Ce au cerut Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei?

– Am solicitat repetat CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât SIUI (sistemul informatic unic integrat) să selecteze corect categoria de pacient: ”Medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal”
– Am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, căci pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente.

”În faţa acestor situaţii, solicităm ferm rezolvarea acestor probleme incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală. Decidenţii ţării au datoria să corecteze legislaţia atunci când este nevoie. Decidenţii sănătăţii au obligaţia de a impune semnarea contractului de asigurat (care să limpezească ce drepturi şi ce obligaţii sau responsabilităţi au casele de asigurări şi pacienţii deopotrivă), de a proteja pacienţii şi de a respecta medicii. Aruncarea sancţiunilor şi a responsabilităţilor de către casele de asigurări asupra unui “terţ” (medicul de familie) este inacceptabilă. În caz contrar, responsabilitatea pentru imposibilitatea de a acorda pacienţilor tratamentul necesar sau serviciile medicale necesare ori punerea acestora pe drumuri inutile le aparţine integral”, susțin reprezentanții Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Se vor suplimenta posturile de rezidenti in cabinetele de medicina de familie • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.