Salvati Copiii Romania dezvaluie problemele din maternitati

Semnal de alarma! Salvati Copiii Romania dezvaluie problemele uriase din maternitati

0

In peste jumatate dintre maternitatile de grad I din Romania nu se pot efectua ecografii sau analize de laborator in timpul noptii! Acesta este semnalul de alarma tras de organizatia Salvati Copiii Romania.

Liniile de garda de ATI si neonatologie sunt aproape inexistente in maternitatile de nivel I, iar numarul mediu de linii de garda obstetrica-ginecologie este de 1,5.

Un procent covarsitor al maternitatilor de nivel I — 91% — au mai putin de cinci medici de obstetrica-ginecologie, in vreme ce 99% au mai putin de cinci medici neonatologi. in cazul maternitatilor de nivel I, in peste jumatate dintre acestea nu se pot efectua ecografii in timpul noptii. Peste doua treimi dintre maternitatile de nivel I au mai putin de 10 asistente obstetrica-ginecologie si 92% au mai putin de 10 asistente neonatologie.

Din datele furnizate de spitale, privind accesul la investigatiile de laborator, paraclinice si servicii de transfuzie sanguina, posibilitatea efectuarii investigatiilor difera in functie de momentul in care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigatii noaptea sau in zilele nelucratoare. De exemplu, in cazul maternitatilor de nivel I, in 51% dintre acestea nu se pot efectua analize de laborator in timpul noptii.

In privinta existentei echipamentelor medicale necesare pentru desfasurarea in conditii corespunzatoare a actului medical, s-a observat un procent mare al spitalelor care au declarat ca nu detin necesarul respectiv, pe niveluri de maternitati. Astfel, 13% dintre maternitatile de nivel I declara ca nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

“Aceasta stare de lucruri se reflecta in rata ridicata a mortalitatii infantile, ce mentine Romania departe de tinta OMS de reducere a mortalitatii infantile, de sub cinci decese la o mie de nasteri. Romania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana in acest top nefericit, cu o rata de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2014, cauza principala fiind nasterile premature”, arata Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

In cadrul campaniilor “Bun venit pe lume” si “Un gest pentru o viata”, derulate incepand cu luna octombrie 2012, Salvati Copiii si-a asumat sustinerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternitati din 34 de judete ale tarii. Aceste unitati medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante necesare salvarii vietilor bebelusilor nascuti prematur. Cu ajutorul echipamentele achizitionate in urma campaniei de reducere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii apreciaza ca a ajutat la salvarea a peste 18.000 de nou-nascuti.

Toti cei care vor sa ajute la dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 sau 200, prin care redirectioneaza 2% din impozitul pe venitul anual. Contribuabilii care doresc sa sprijine acest demers pot descarca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizatiei Salvati Copiii de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie mentionata in formular, urmand sa fie completata de administratia financiara.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.