Semnal de alarma: taxa clawback a atins un nivel periculos!

0

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente – ARPIM si Local American Working Group – LAWG trag un semnal de alarma: taxa clawback a ajuns o povara fiscala ce are efecte dezastruoase asupra industriei farmaceutice, taxa clawback provoaca limitarea accesului la tratament al pacientilor romani! Cele doua asociatii cer revizuirea de urgenta a mecanismului actual.

Potrivit ARPIM si LAWG, in ultimul trimestru al lui 2014, taxa clawback s-a ridicat la mai bine de un sfert din vanzarile medicamentelor, insemnand o crestere a nivelului taxelor platite de industrie cu inca 25%, dupa ce anul trecut in aceeasi perioada s-a inregistrat o crestere cu o treime! In cei doi ani, sustin cele doua asociatii, taxa clawback a crescut cu 67%. Aceasta crestere nu poate fi sustenabila in nicio ramura economica si incalca principiile unei fiscalitati echilibrate, sustin cei de la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si Local American Working Group.

”In ultimii doi ani, am finantat bugetul sanatatii cu aproape un miliard de dolari numai prin taxa clawback. Anuntata initial ca fiind o masura provizorie, aceasta a ajuns sa fie singurul mecanism prin care autoritatile acopera deficitul istoric din sistemul de sanatate. Am ajuns sa platim statului 50% din cifra de afaceri a industriei (taxa clawback si celelalte contributii), o suma de neimaginat pentru orice alta industrie”, noteaza ARPIM si LAWG.

Problema este cu atat mai serioasa cu cat sistemul romanesc de sanatate nu mai poate functiona in aceleasi conditii, afirma cei de la ARPIM si LAWG. Acest lucru este dovedit de un studiu independent, Euro Health Consumer Index, care plaseaza Romania printre ultimele tari din Europa la capitol sanatate, tara noastra fiind pe un trend descrescator inca din anul 2006. Pacientii romani in continuare nu au acces la medicamente inovatoare, iar taxa clawback ameninta si accesul acestora la medicamente deja incluse pe lista de compensate si gratuite. Este o situatie critica atat pentru producatorii de medicamente generice, dar si pentru cei de originale.

Ce propun ARPIM si LAWG privind taxa clawback

Un mecanism care poate fi sustenabil si echitabil consta in calcularea si aplicarea taxei cu pricina – taxa clawback – pentru fiecare companie in parte. In acelasi timp este imperios necesar sa se aloce un buget mai mare pentru medicamente care sa acopere necesitatile reale de tratament ale pacientilor.

”Sistemul de sanatate romanesc este subfinantat si de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor actorilor implicati. Impreuna putem adopta o Strategie Nationala care sa duca la cresterea progresiva a finantarii sistemului de sanatate pentru a atinge media europeana in urmatorii trei ani. Pentru acest lucru avem nevoie de 6% din PIB pentru sanatate”, a declarat Calin Galaseanu, presedinte al ARPIM. ”Avem nevoie de transparenta si de predictibilitate intrucat sistemul de sanatate a ajuns la un nivel care nu mai este sustenabil pentru industrie”, a adaugat si Gabor Sztaniszlav, presedinte al LAWG.

ARPIM si LAWG solicita autoritatilor actualizarea valorii bugetului de referinta pentru taxa clawback, mai exact suplimentarea bugetului trimestrial aprobat cu 150 milioane lei, dupa trei ani de mentinere artificiala a acestuia la 1.515 milioane lei. De asemenea, asociatiile solicita eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmacistilor in calcularea taxei clawback, precum si eliminarea din calculul taxei a produselor achizitionate de spitale si a celor achizitionate de Ministerul Sanatatii prin licitatie nationala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.