Semne si simptome care prevestesc un infarct miocardic

Semne si simptome care prevestesc un infarct miocardic

0

Sunt multe riscuri la care ne supunem zilnic si din cauza carora putem face un infarct miocardic. Daca sunteti fumator, aveti o viata agitata, plina de stres, colesterol ridicat chira si consumul de anticonceptionale atunci aveti un risc ridicat de a suferi un infarct miocardic.

Persoanele sub 30 de ani au un risc scazut de infarct miocardic, dar este bine sa se cunoasca simptomele care pot anunta un infarct si sa le recunoasteti.

Ce este un infarct miocardic?

Un infarct miocardic apare atunci cand sangele nu mai curge in mod corespunzator intr-o parte a inimii, iar muschiul inimii este accidentat deoarece nu primeste suficient oxigen.

Ce trebuie sa stiti este ca infarctul miocardic reprezinta o maxima urgenta medicala. Batranii supravietiesc mai bine unui infarct pentru ca organismul lor este mai adaptat problemelor cardiovasculare fata de un tanar pentru care adesea un infarct este fatal.

Infarctele mici, care nu pun viata in pericol, daca sunt tratate in maxim 2 ore, au sanse mari de vindecare. De multe ori, o pastila de nitroglicerina sub limba amelioreaza simptomele in cazul infarctului si creste supravietuirea.

Infarct miocardic – simptome si semne

 • Durerea retrosternala. Nu orice durere in “capul pieptului” poate fi un infarct, de exemplu pirozisul – durerea datorata refluxului gastroesofagian. Insa daca aceasta durere se insoteste si de alte simptome, cum este senzatia de sufocare, pierderea constientei si nu cedeaza la un analgezic uzual (o pastila pentru durere), atunci trebuie sa apelati serviciul de ambulanta. De obicei starea se imbunatateste daca se administreaza nitroglicerina, dar atentie, aceasta nu este intotdeauna eficienta. Durerea este resimtita de obicei ca o gheara sau ca o presiune.infract miocardic
 • Durerea poate iradia la baza gatului, in bratul stang pe marginea ulnara pana in degetul mic (nu este obligatoriu sa ajunga durerea pana la degetul mic).
 • Senzatia de sufocare. Uneori senzatia de sufocare poate fi singurul simptom la persoanele in varsta sau la diabetici, durerea poate lipsi, precum si alte semne sau simptome.
 • Tusea – adesea insoteste un infarct miocardic;
 • Greata si/sau durerea abdominala, cu agravarea progresiva si rapida a starii de sanatate;. Aceste simptome apar adesea in infarctul inferior sau posterior, uneori fiind greu de diagnosticat, desi timpul este important.
 • Anxietatea;
 • Lesinul;
 • Transpiratii abundente;
 • Stare de rau generala care nu se amelioreaza;
 • Scaderea tensiunii cu stare de ameteala puternica;
 • Paloare, apoi invinetirea tegumentelor, maini si picioare reci, umede,
 • Puls neregulat si batai aritmice ale inimii;
 • Dureri de maxilar sau de urechi cu inrautatirea starii generale si ameteala.

Infarct miocardic – tratament

Un infarct miocardic necesita o atentie medicala imediata. Tratamentul consta in incercari de a salva muschiului cardiac cat mai mult posibil si viabil pentru a preveni alte complicati.

Aspirina si nitroglicerina pot fi administrate. Nitroglicerina (administrata sub limba sau intravenos) poate fi administrat la imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul inimii. Morfina poate fi folosita daca nitroglicerina nu este eficienta.

Oxigenul este folosit in prezent doar in cazul in in care nivelul de oxigen se dovedeste a fi redus sau cineva este in detresa respiratorie.

In cazul in care un pacient se simte rau, simte ca se sufoca, devine palid, transpira este foarte important sa se anunte serviciul medical specializat de urgenta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.