Simptome ce ar trebui sa te trimita la doctorul ginecolog

0

Aproximativ 20% dintre romance nu au in bunul obicei efectuarea controlului ginecologic anual, iar un sfert din populatia feminina a tarii nu merge la ginecolog decat daca se confrunta cu o problema majora. Semnalul de alarma a fost tras de mult de catre medicii ginecologici, cunoscut fiind faptul ca tara noastra ocupa locuri fruntase, din pacate, la incidenta cancerelor de col uterin, mamar sau ovarian.

Devin astfel importante doua aspecte: primul este acela de a merge an de an la controlul ginecologic pentru examinare, testul Babes-Papanicolau si examenul de secretii. Al doilea este de a nu ignora niciun nou simptom aparut si de a merge la medicul specialist pentru a afla care sunt cauzele acestuia.

Simptomele afectiunilor sunt acele semne care ar trebui sa ingrijoreze orice pacienta, sunt semnalele corpului ca ceva nu este in regula. Iata cateva simptome pe care nu ar trebui sa le treaca cu vederea nicio femeie:

Secretiile vaginale anormale

Secretiile vaginale au un rol foarte precis in sanatatea aparatului reproducator, acela de a pastra vaginul curat si de a preveni aparitia infectiilor. Exista cazuri cand acestea isi schimba culoarea, mirosul ori cantitatea fie in functie de o anumita perioada din luna, fie din cauza unor tratamente medicamentoase.

Aceste scurgeri devin insa periculoase atunci cand sunt insotite de anumite caracteristici: senzatii de arsuri sau de mancarimi in zona vaginului, cresterea cantitatii de secretii, modificarea culorii sau mirosului, sangerare in afara perioadei menstruatiei. oricare dintre aceste caracteristici aparute impun prezenta la medicul ginecolog pentru a depista cauza aparitiei acestora, a primi un diagnostic si un tratament eficace.

Acestea pot fi simptome ale unor infectii vaginale, cele mai frecvente fiind candidoza, gonoreea, infectia cu chlamydia trachomatis, infectia cu trichomonas, vaginoza bacteriana.

Sangerari vaginale abundente

Dezechilibrele hormonale stau, in cele mai multe dintre cazuri, la baza aparitiei sangerarilor vaginale anormale. Acestea pot fi cauzate de prezenta unei sarcini, a polipilor, fibroamelor, hiperplaziei endometriale, cancerului de col uterin, vagin sau endometru. Daca este vorba despre perioada premonapuzei, cele mai frecvente sangerari vaginale anormale au drept cauza ciclurile anovulatorii – cicluri menstruale in care nu se produce ovulatia. La pacientele aflate la menopauza, endometrul atrofic este principala cauza de sangerare anormala.

Daca fibroamele si polipii uterini pot fi extirpati chirurgicali, si cancerele (de col uterin si cel de endometru) se pot trata chirugical, important este insa sa fie depistate din timp. Un simplu control ginecologic iti poate salva viata, nu uita!

Dureri pelvine

Sunt unele dintre cele mai frecvente simptome resimtite de catre femei si pot avea o multime de cauze, important este ca acestea sa nu ignore simptomele si sa mearga imediat la medicul ginecolog.

Astfel, durerile pelvine se pot imparti in trei categorii:

  • Nu necesita tratament – sunt acele dureri ce apar si dispar frecvent in urma unor afectiuni precum chisturile ovariene sau dismenoreea sau durerea menstruala
  • Pot semnala o problema de sanatate si e nevoie de tratament – sunt durerile cronice, ce nu trec de la sine dupa o perioada de minimum trei luni; pot semnala prezenta endometriozei, a fibromului uterin, polipilor endometriali sau un cancer al organelor genitale.
  • Anunta boli grave – sunt acele dureri bruste si foarte intense care, uneori, pot pune in pericol viata femeii daca nu se intervine la timp – cum este cazul unei sarcini ectopice, chist ovarian rupt sau torsionat, avort spontan, iminenta de avort.

Boala inflamatorie pelvina este una dintre cee mai grave complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala si poate provoca leziuni la nivelul uterului, ovarelor si trompelor uterine, afectiunea fiind una dintre principalele cauze de infertilitate la femei.

Simptomele infectiilor tractului urinar includ dureri in partea inferioara a pelvisului, senzatii dese de urinare, precum si urinari dureroase.

Prolapsul de organe pelvine, prezenta unor boli cu transmitere sexuala (chlamydia si gonoreea), cistita interstitiala, endometrioza, fibromul uterin, crampele menstruale etc au ca numitor comun aceste dureri pelvine. Primul pas pentru a le indeparta este prezentarea la medic pentru consult si diagnostic.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.