Sindromul oboselii cronice. Care ar putea fi cauza?

0

Cercetatorii au identificat markeri biologici atat in bacteriile intestinale, cat si in sange, care pot fi folosite pentru a diagnostica sindromul oboselii cronice (neurastenia) in mai mult de 80 la suta dintre pacientii testati.

Sindromul oboselii cronice – extrem de greu de diagnosticat

Neurastenia, sau oboseala cronica este prezent dificil de diagnosticat – abia anul trecut a fost clasificata drept o boala reala, iar opțiunile de tratament existente sunt limitate și controversate.

Cercetarea va permite diagnosticarea mult mai rapida si cu o mai mare acuratete a pacientilor. Ceea ce va conduce catre o mai buna intelegere a cauzelor care produc boala.

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au utilizatind indicatori biologici pentru diversitatea bacteriilor din intestine, precum si indicatori inflamatori (lipolizaharide si proteina C-reactiva) pentru a diagnostica prezenta sau absenta neuroasteniei la peste 87 de pacienti.

Din acest grup, 43 aveau neuroastenie, iar 39 erau sanatosi. Prin simpla evaluare a indicatorilor biologici, rezultatele au avut o acuratete de 83 de procente.

,,Munca noastra ne-a demonstrat ca bioflora intestinala a pacientilor cu sindromul oboselii cronice era anormala, probabil provocand boli gastrointestinale si inflamatorii,” a afirmat Maureen Hanson, autorul studiului.

,,In plus, descoperirile noastre dovedesc faptul ca boala are origini medicale si nu psihologice,” a adaugat el. Este un lucru foarte important deoarece multi doctori considera sindromul oboselii cronice ca fiind doar extenuare.

Cercetarile au demonstrat ca pacientii cu neurastenie aveau o diversitate mult mai mica a bacteriilor din intestine, in special lipseau bacteriile anti-inflamatoare. De asemenea, au identificat schimbari ale indicatorilor inflamatori din sange, motivul fiind problemele intestinale, care ar putea agrava boala.

,,In viitor, am putea folosi aceasta tehnica ca una complementara pentru bolile non-invazive, daca am avea o idee mult mai concreta asupra importantei microbilor din intestinele pacientilor, medicii ar putea prescrie schimbarea dietei alimentare, administrarea de prebiotice si probiotice pentru a ajuta la tratarea bolii,” a afirmat Ludovic Gilateaux, autorul noii lucrari.

Aceasta nu este prima incercare a cercetatorilor de a gasi o legatura biologica a neurasteniei. La inceputul anului, un grup de cercetatori din Australia au utilizat polimorfisme nucleoide unice pentru a detecta neurastenia in peste 80% din cazuri.

Oamenii de stiinta au descoperit ca un anumit tip de medicament folosit in tratarea cancerului poate alina simptomele, noile descoperiri sustin ca exista o legatura intre sistemul imunitar si boala.

sursa

Share.

Leave A Reply