Sindromul ovarelor polichistice - cauze, simptome, tratament

Sindromul ovarelor polichistice – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

8

Sindromul ovarelor polichistice, descoperit la varste tinere, apare mai mult la femeile mai solide, cu o aliura barbateasca, fiind crescut nivelul de androgeni. Acest sindrom este unul complex, si daca se asociaza si cu rezistenta la insulina poate dezvolta si diabet.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Video
 3. Cauze
 4. Simptome
 5. Tratament

Sindromul ovarelor polichistice – cauze

Sindromul de ovare polichistice apare pe baza unor dereglari hormonale care, in general, femeia cu ovare polichistice este mai solida, cu o aliura barbateasca. In ovarul polichistic clasic este crescut nivelul de androgeni. Prin urmare, pilozitatea este repartizata pe corp ca si la barbati.

Pentru diagnosticul de ovare polichistice sunt necesare dozarile hormonale care ne arata modificari tipice in aceste cazuri. Ele se asociaza cu aspect ecografic clasic, insa nu intotdeauna avem si simptomatologia corespunzatoare. Acest sindrom este destul de complex, sunt persoane care prezinta anumite tulburari mai putin caracteristice, altele destul de accentuate au si acel fenotip. Daca se asociaza si cu rezistenta la insulina, femeia poate dezvolta si diabet.

Se descopera la varste tinere.

Sindromul ovarelor polichistice – simptome

Sunt situatii in care sindromul ovarelor polichistice se identifica la un control de rutina si atunci se incearca sa se afle de la paciente daca prezinta tulburari de ciclu sau nu. Daca ciclul intarzie mai mult de o saptamana, o luna, uneori vine de doua trei ori pe an, atunci se recomanda femeii sa faca analize hormonale care pot da diagnosticul.

Sunt femei care se impaca cu gandul ca nu au ciclu odata pe an sau de doua ori, problema este ca majoritatea se plang de acea stare ca nu mai vine ciclul. Problema cea mai mare este ca atunci cand doresc sa ramana insarcinate nu reusesc, pentru ca ovarele polichistice, prin definitia lor, sunt ovare care ovuleaza rar sau uneori deloc.

Sindromul ovarelor polichistice – tratament

Un examen laparoscopic este si una din posibilitatile terapeutice. Aceasta metoda de tratament reuseste sa aduca un ciclu regulat macar o perioada de timp.

Chiar si dupa urmarea unui tratament, chisturile pot sa reapara, deoarece tratamentul respectiv a fost de scurta durata sau depinde de nivelul hormonal cat si de reactia organismului.

autor: Liana Gorun

Share.

8 Comments

 1. Cel mai bine e sa facem o tomografie pentru a afla exact, deoarece nu toti ginecologii dau diagnosticul corect. Eu am fost la o dna ginecolog care mi-a zis ca am ovare polichistice dupa ce s-a uitat 2 secunde pe ecran. Apoi am fost la medicul de familie care mi-a recomandat sa fac o tomografie pentru a fi sigura, din care a rezultat ca, de fapt, nu am ovare polichistice.

 2. Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

 3. Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

 4. Pingback: Infertilitate de tip feminin – Teste hormonale pentru depistarea infertilitatii • VoxMedical | Viata si sanatate

 5. Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate

 6. Pingback: Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit • VoxMedical | Viata si sanatate

 7. Pingback: Diagnostic: infertilitate! Ce tratament ți se potrivește? • VoxMedical | Viata si sanatate

 8. Pingback: Principalele cauze ale pierderii sarcinii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.