Sistemul informatic al cardului de sanatate, din nou cazut! Anuntul CNAS

0

S-a intamplat din nou: sistemul informatic al cardului de sanatate a cazut! Iata precizarile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate – CNAS.

“Astazi, 26.05.2016, incepand cu ora 8:00, sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice. Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline. Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora, conform prevederilor legale in vigoare”, a transmis CNAS.

Sincopa a durat, sustin cei de la CNAS, doar doua ore:Incepand cu ora 10:00 platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati”, a precizat Casa.

Probleme au fost si acum doua zile, in 24 mai, iar anuntul CNAS a fost… identic. Atunci, sistemul nu a functionat cinci ore.

Sistemul informatic al cardului de sanatate cade periodic, spre disperarea medicilor de familie si altor categorii de personal, dar se rasfrange si asupra asiguratilor. Numai in acele clipe sa nu fii in preajma celor care incearca sa acceseze sistemul!

Reactia medicilor de familie: viitoarele intreruperi ale SIUI care vor depasi 4 ore vor fi tratate ca o incalcare a contractului-cadru!

“In ciuda numeroaselor noastre avertismente, CNAS nu este capabila sa ofere un sistem informatic functional si nici sa recunoasca atunci când sistemul nu functioneaza, pentru ca pacientii nostri sa primeasca la timp serviciile medicale de care au nevoie, precum si respectul pe care il merita”, au transmis, luna trecuta, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ni se precizeaza ca functionarea offline ii expune pe medici, deoarece nu poate fi constatata calitatea de asigurat, nu se poate verifica depasirea numarului de medicamente primite de pacient, precum si alte astfel de informatii care exista in contracte ca obligatii ale furnizorilor de servicii medicale.

Ne cerem scuze fata de pacientii nostri obligati sa suporte lipsa de preocupare a CNAS fata de ei si de furnizorii cu care au contracte si ii asiguram ca nu vom mai lasa lucrurile sa mai degenereze. Notificam pe aceasta cale CNAS ca viitoarele intreruperi ale SIUI care vor depasi 4 ore vor fi tratate ca o incalcare a contractului-cadru si vom notifica autoritatile competente sa rezolve aceasta problema”, au precizat cele doua organizatii.

Foto: http://amfms.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.