Situatia gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural (VIDEO)

1

Una din situatiile cele mai sensibile o reprezinta starea gravidelor si a tinerelor mame de la sate ce apeleaza inca destul de rar la medici de specialitate. Sunt nenumarate cazuri de gravide ce ajung sa nasca fara sa fie in evidentele unui medic. Nimeni nu monitorizeaza sarcinile si se ajunge la cazuri disperate din neglijenta sau nestiinta.

La noi in tara, in ciuda eforturilor mari, atat materiale cat si de personal medical specializat, inca nu ne putem lauda cu performante deosebite in mediul rural.

Tocmai din acesta situatie a fost organizata, recent, o dezbatere cu tema „Analiza situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural”.

Evenimentul a fost organizat de Salvati Copiii, Filiala Timisoara la centrul cultural AMBASADA, de pe strada Anton Seiller. nr.2.

Toti cei invitati au incercat o modalitate de a se implica activ in acest fenomen. Toata lumea este de acord ca trebuie o mai mare sustinere si implicare in solutionarea cat mai urgenta a problemelor de sanatate a femeilor si copiilor.

Romania ramane tara cu cea mai mare rata a mortalitatii infantile din tarile UE27, dubla fata de media europeana, cu 10% din nasteri la minore, cu aproximativ 10% din totalul avorturilor inregistrate la fetele de 15-19 ani, cu un deficit nutritional sever la copilul sub 5 ani, ajungand la 10,4%.
Femeia si copilul trebuie sa devina o prioritate a politicilor de sanatate publica si trebuie gasite, impreuna cu cei mai buni specialisti, solutii eficiente pentru asigurarea fluentei serviciilor, accesul la informatii corecte, integrarea serviciilor medicale primare cu cele de specialitate, dar si cu cele protectie sociala si de educatie pentru sanatate.

Raportul de cercetare „Analiza situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural”, ce va fi lansat cu aceasta ocazie, releva faptul ca mai sunt multi pasi de facut pana la aceasta integrare.

La eveniment au participat actanti cheie implicati in asistenta gravidei si copilului, reprezentanti ai autoritatilor, medici, asistenti medicali, moase, dar si specialisti in educatie, administratie publica, reprezentanti ai societatii civile.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Situatia gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.