Solutia lui Iohannis pentru medicii care pleaca

Solutia lui Iohannis pentru medicii care pleaca

0

Klaus Iohannis, raspuns pentru Ponta – al carui guvern a marit salariile in Sanatate si Banicioiu – care propunea “legarea” medicilor de tara printr-un contract! Vezi solutia presedintelui!

Diagnosticul lui Iohannis pus unei Sanatati bolnave

– Se cheltuiesc din ce in ce mai multi bani, dar in mod ineficient, a afirmat luni presedintele României, Klaus Iohannis, la seminarul „Resursele umane în sănătate – dialog asupra politicilor de sănătate”.
– Ne invartim intr-un cerc vicios, in care se imbina in mod nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor, a curajului de a asuma responsabilitati.
– Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la problemele cronice.
– Sistemul sanitar ne arata de fapt o realitate cu multiple fatete si cu adevaruri diferite.
– Ca presedinte, sunt preocupat cum arata sistemul sanitar in ansamblul sau si de pilonii pe care se fundamenteaza, daca acestia nu sunt suficient de puternici, orice solutie sau masura, oricat de bine intentionata, isi va arata inevitabil limitele

Iohannis: fara coruptie in sistemul sanitar! Avem nevoie de un sistem care rasplateste valoarea

– Cred ca avem nevoie, in primul rand, de un sistem sanitar fara coruptie, mare sau mica, la orice nivel si de orice fel. Pur si simplu, fara coruptie! Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifica, nici nu incurajeaza coruptia, a declarat Iohannis.
– In al doilea rand, avem nevoie de un sistem care rasplateste valoarea, inclusiv sau mai ales material, si stimuleaza performanta, fie ca vorbim de medicii de renume care au salvat sute si sute de vieti, fie de tinerii studenti sau rezidenti care se dedica acestei meserii nobile.
– Acestea sunt doua fatete ale aceleiasi probleme: daca vreun sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregatit si bine platit, de la care pacientii au dreptul la randul lor sa ceara corectitudine, integritate si servicii de calitate.
– Cele de mai sus ar putea conduce la recladirea increderii si respectului, de la pacienti la medici, de la medici la pacienti, de la autoritati in raport si cu unii, si cu altii.

Iohannis, despre studentii la Medicina, dar si despre cei care finalizeaza rezidentiatul

– Sa ne uitam mai limpede cum stau de fapt lucrurile: statul roman investeste in educatia si pregatirea studentilor la Medicina, dar apoi nu le ofera perspective atractive pentru a-si continua cariera in tara, spune Iohannis.
– Tinerii, proaspat iesiti din programele de rezidentiat, sunt confruntati cu riscul somajului, desi Romania duce lipsa de personal medical in comparatie cu nevoile, mai ales pe anumite specialitati. Sunt paradoxurile unui sistem fracturat, care se autoalimenteaza in absenta unei actiuni coordonate si coerente.
– Dumneavoastra, experti, medici, reprezentanti ai autoritatilor cu atributii directe in domeniu, va revine misiunea sa ganditi politicile concrete care privesc resursa umana in Sanatate, iesirea din neputinta si depasirea acestor paradoxuri. Stiu ca aveti un set de propuneri si-mi doresc ca ele sa fie un prim pas in rezolvarea acestor probleme. Este nevoie de curaj pentru a transforma sistemul sanitar si pentru a opri exodul personalului medical. Aici, la Palatul Cotroceni veti gasi mereu o platforma de dialog si mediere, iar din partea mea – implicare, pentru ca nu putem construi societatea prospera si puternica pe care ne-o dorim fara un sistem sanitar performant. Si veti mai gasi din partea mea fermitate in a spune lucrurilor pe nume, sustine Iohannis.

Masuri pentru ca medicii plecati in strainatate sa se intoarca!

– Se pot promite, de catre unii sau altii, salarii mai mari in Sanatate de maine dar fara alte premise, ele nu-i vor opri neaparat pe medici sa plce. Fara infrastructura sanitara, fara management corect si eficient al banilor publici, fara respect pentru cei cu experienta si fara oportunitati pentru tinerii medici si asistenti, 20% sau 50% in plus nu vor rezolva problema! Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranta nu o vor rezolva pe termen lung. Cred ca va trebui gandit un complex de factori si masuri, pe toate componentele de mai sus, intr-o planificare riguroasa, pe etape, dar pornind de la un obiectiv pe termen lung.
– Iar daca in urma unui asemenea demers, o parte din medicii plecati se vor intoarce in Romania, aducand cu ei cunostinte, experienta, capital, ar fi un mare castig pentru intreaga societate, a incheiat Iohannis.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.