Solutie dupa un caz cutremurator. Copil maltratat!

Solutie dupa un caz cutremurator. Copil maltratat la gradinita: avea urechile negre!

0

Copilul, cu semne de ADHD, a schimbat trei gradinite, a fost pedepsit si batut, povesteste o mamica. Totul a culminat in ziua in care baiatul s-a ales cu urechile negre si vanatai pe corp. Vezi ce se va face pentru acest copil!

“V. este hiperactiv, te provoaca permanent, cere atentie. Parintii lui au avut mari probleme cu mersul lui in colectivitate, mai ales la gradinita. Am schimbat trei gradinite in acesti ani — am mers la stat, am mers la privat. Cum V. este un copil puternic, care cere atentie, simte cand cel din fata este mai slab de fire decat el si foloseste defectele celuilalt pentru a il sicana, experienta gradinitei a fost una foarte dificila. Educatorii nu reuseau sa se impuna in fata lui, nu reuseau sa faca fata energiei lui debordante. Asa a ajuns sa fie scos afara pe hol si mai apoi pedepsit si batut”, a povestit mama copilului.

Parintelui acestui copil cu semne de ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder / tulburare hiperchinetica cu deficit de atentie i s-a transmis sa il duca la specialist: “Educatorii probabil asteptau ca asta sa reseteze copilul — bineinteles ca asta nu s-a intamplat”.

De fapt, terapia cu psihologul trebuia sa fie corelata cu ce se intampla la gradinita: “Cum acest lucru nu s-a intamplat, mersul la gradinita s-a transformat intr-o experienta cumplita si pentru noi, si pentru copil. Totul a culminat cu o zi in care l-am gasit pe baiat cu urechile negre si cu vanatai pe corp”.

Ce este de facut? A fost creat, in Capitala, de catre Fundatia Estuar, un centru care sa raspnda la urmatoarele intrebari:

– Ai un copil cu un ritm prea alert fata de cei de varsta lui?
– Invatamantul de masa nu reprezinta o solutie pentru nevoile individuale ale copilului tau?
– Copilul are nevoie de atentie speciala, lucru mai dificil in grupele numeroase din gradinitele obisnuite
– Vrei sa te asiguri ca ii pui in valoare talentele, personalitatea individuala si creativitatea?
– Ai nevoie de ajutor profesionist in dificila “meserie” de parinte?

Fundatia a adunat o echipa de specialisti pentru a veni cu raspunsuri si recomandari in sprijinul parintilor care au astfel de intrebari si cu o solutie la indemana celor din Bucuresti – Centrul educational pentru copiii isteti, situat pe Intrarea Docherilor nr. 3, sector 2, Bucuresti. Centrul va fi inaugurat joi.

Constienti ca astfel de situatii (precum cele ale lui V. – n.r.) nu sunt singulare, am fost motivati sa infiintam un centru educational altfel — unul in care copiii si parintii sa beneficieze de servicii specializate si personalizate, in care oferta educationala — evaluarea si directionarea corecta a parintilor cu copii catre ajutor specializat, consiliere psihologica pentru copii, consiliere psihologica pentru parinti si apartinatori, logopedie, terapie ABA, o abordare comportamentala care se centreaza pe o serie de principii si tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite intr-unele pozitive. Se vor adauga de asemenea curand si o Camera senzoriala si o Camera de observare, care sa fie la indemana, pentru copii si specialisti in acelasi loc”, spunea Amedeea Enache, director executiv al Fundatiei Estuar.

Programele centrului sunt astfel concepute incat sa permita fiecarui copil sa isi descopere identitatea proprie, sa-si dezvolte o imagine de sine pozitiva si sa devina independent si responsabil. Copiii isi vor putea dezvolta impreuna arta de a asculta, de a comunica, capacitatea de a empatiza, de a depasi conflictele si de a dezvolta relatii pozitive, bazate pe incredere si respect reciproc. De asemenea, centrul va oferi solutii pentru diversele probleme mai simple sau mai grave cu care parintii si copii se pot confrunta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.