Solutie inedita de regenerare a ficatului

0

Transplantul de celule in interiorul ficatului reprezinta o procedura care are potentialul de a determina o regenerare completa a acestui organ, afirma oamenii de stiinta britanici, citati de bbc.com.

Cercetatorii de la Medical Research Council au demonstrat prin intermediul unui studiu realizat pe soareci faptul ca un ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de functionare aproape normala.

Ei considera ca studiul lor, publicat in Nature Cell Biology, ar putea sa ii ajute pe oamenii aflati pe listele de asteptare in vederea unui transplant hepatic.

O serie de teste suplimentare se desfasoara in aceasta perioada pe tesuturi umane.

Ficatul detine o capacitate remarcabila de a se reface

Chiar daca jumatate din organ este indepartat pe cale chirurgicala, ficatul poate sa creasca la loc si sa ajunga la dimensiunile initiale.

Autorii studiului, cercetatori la Universitatea Edinburgh, au analizat potentialul regenerativ al ficatului.

In mod normal, principalul tip de celule din ficat – hepatocite – sunt capabile sa asigure o regenerare a organului.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Stuart Forbes, a explicat:

“Hepatocitele, in mod normal, se divid foarte usor, dar in cele din urma ele renunta la aceasta abilitate de a se divide, pe masura ce imbatranesc, iar acesta este procesul pe care il observam in toate cazurile de afectiuni hepatice severe”.

Cercetatorii din Edinburgh au analizat un grup de celule strans inrudite cu hepatocitele – celulele susa din ductul biliar.

Injectarea acestor celule in ficatul bolnav al soarecilor a dus la o regenerare aproape completa a organului.

“Scopul final este de a dezvolta o terapie celulara aplicabila din punct de vedere clinic pentru pacientii diagnosticati cu insuficienta hepatica cronica, pentru care transplantul nu reprezinta o optiune”, a spus profesorul Forbes.

Autorii studiului spun, de asemenea, ca tesuturile din ficat care nu sunt potrivite pentru transplant ar putea fi o sursa de astfel de celule.

Totusi, profesorul Forbes considera ca transplantul de ficat ramane principala optiune pentru pacienti si ii indeamna pe britanici sa se inscrie in numar mai mare in registrul donatorilor de organe din aceasta tara.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.