Somn usor! Ai putea ramane fara… permisul de conducere!

0

Ministrul Sanatatii modifica normele minime privind aptitudinile necesare pentru conducerea unui autovehicul. In cazul unei afectiuni legate de somnul candidatilor sau soferilor, permisul de conducere ar putea sa nu fie eliberat sau reinnoit!

Permisul de conducere nu este eliberat sau reinnoit candidatilor sau conducatorilor auto cu afectiuni neurologice grave

Anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii nr.1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul se modifica şi se completeaza dupa cum urmeaza:

Astfel, permisul de conducere nu este eliberat sau reinnoit candidatilor sau conducatorilor auto care sufera de afectiuni neurologice grave, in afara cazului in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat. in consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii şi afecteaza echilibrul şi coordonarea trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor functionale şi riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reinnoirea actului – permisul de conducere – se poate realiza sub rezerva evaluarii periodice, in cazul riscului de agravare.

“Suspectii”, sfatuiti sa nu conduca pâna la confirmarea diagnosticului!

Dupa punctul 6, cel legat de Afectiunile neurologice, se introduce un nou punct care contine referiri la… sindromul de apnee in somn de tip obstructiv. Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee şi hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 şi 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva.

Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se supun unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea documentului – permisul de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pâna la confirmarea diagnosticului.

Permisul de conducere poate fi eliberat candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv şi care dovedesc ca işi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat şi ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveşte somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.

Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv şi care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I şi un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi mentinerea unei vigilente adecvate.

Prezentul ordin referitor a permisul de conducere transpune in legislatia romaneasca prevederile unei directive europene si este supus, deocamdata, dezbaterii publice, inainte de a fi pus in practica.

Despre Sindromul Apneei Obstructive de Somn

Sindromul Apneei Obstructive de Somn se caracterizeaza prin obstructia periodica partiala sau completa a cailor respiratorii superioare in timpul somnului, cu treziri repetate şi hipersomnolenta consecutiva in timpul zilei. Acestora li se asociaza manifestari evocatoare ale intreruperii somnului, ca de exemplu comportamentul agresiv sau distrat, expresie a modificarilor cognitive şi de personalitate. Prevalenta tulburarilor respiratorii legate de somn la adult este estimata in laboratoarele de studiu al somnului la 9% la femei şi 24% la barbati, in timp ce prevalenta Sindromului Apneei Obstructive de Somn s-a raportat ca fiind de 2% la femei şi de 4% la barbati, arata un document publicat de Ministerul Sanatatii.

La unii pacienti, sforaitul este destul de puternic incat sa fie auzit printr-o usa deschisa, se trezesc din somn cu senzatia de sufocare, vorbesc frecvent in timpul somnului, atipesc frecvent intr-un mediu liniştit (la televizor, citit) in ciuda duratei adecvate a somnului, se plang de trezire dificila dimineata, lipsa concentrarii peste zi, manifesta agresivitatea exagerata sau sunt distrati.

Iar de la somnolenta la accident, ulterior, la volan – provocat de atipirea pret de cateva secunde – nu e decat un pas…

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.