Somn uşor la Timişoara

Somn uşor la Timişoara

0

La Timişoara se desfăşoară în aceste zile (18-20 noiembrie) Central Europe Sleep Training

Central Europe Sleep Training este organizat de Societatea Europeană de Somnologie împreună cu Societatea Română de Pneumologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Colegiul Medicilor Timişoara şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „V. Babeş”, cu sprijinul Oxigen Plus.

Somnologia (studiul somnului) are ca scop depistarea şi tratarea tulburărilor de somn, cu scopul ameliorării simptomatologiei şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor. Forma cea mai severă a acestor tulburări este sindromul de apnee în somn (SAS). SAS este definit ca o serie de episoade recurente de obstrucţie parţială sau totală a căilor respiratorii superioare, cu întreruperea ventilaţiei normale şi a somnului.

Central Europe Sleep Training abordează aspecte teoretice legate de apneea în somn, precum epidemiologie, comorbidităţi, elemente de diagnostic pozitiv şi tratament, cât şi aspecte practice legate de diagnosticarea prin somnografie a tulburărilor respiratorii din timpul somnului. Lectorii străini şi români care participa sunt personalităţi medicale recunoscute în domeniu, iar cursantii sunt medici români interesaţi de organizarea şi dezvoltarea unui laborator de somnologie.

Medicover România a ales să sprijine şi să se implice direct în coordonarea Central Europe Sleep Training, tocmai datorită faptului că dezvoltă, la rândul său, un program de depistare a apneei în somn, atât în Timişoara, cât şi în clinicile din Bucureşti, inclusiv în cadrul Clinicii de Pediatrie.

„Tulburările respiratorii care apar în cursul somnului reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Foarte îngrijorător este faptul că apneea se poate manifesta la orice vârstă. Conform studiilor, aproximativ 10% dintre bărbaţi şi 2% dintre femei suferă de această boală. La copii, prevalenţa sforăitului raportat de părinţi este de până la 7,45%, ca simptome putând fi enumerate hiperactivitatea, întârzierea uşoară în dezvoltare, performanţa şcolară redusă, enurezisul şi somnolenţa diurnă excesivă. De asemenea, apneea este corelată foarte des cu adormirea la volan, care determină 20% din accidentele de circulaţie”, declară Şef de lucrări, dr. Ştefan Dan Mihăicuţă, Preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie.

România este membră a Societăţii Europene de Somnologie (ESRS) încă din 2005. La nivel naţional, există 40 de laboratoare de somnologie, care au o experienţă notabilă în diagnosticarea şi tratamentul sindromului de apnee în somn la adulţi.

Sursa: prwave.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.