Noul ministru al Sanatatii este Sorina Pintea

1

Noul ministru al Sanatatii este Sorina Pintea care a aratat in cadrul audierilor ca este nevoie de  investitii, de debirocratizare, de eficienta in gestionarea banilor, de motivarea personalului medical si a pledat pentru necesitatea mentinerii in tara a personalului medical.

 “Avem nevoie de respect atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. De fapt, trebuie sa punem pacientul in centrul sistemului. Pana la urma, sanatatea este un pacient care trebuie tratat si care are o patologie multipla. (…) Cred ca dorim ca impreuna sa facem din sanatate un pacient sanatos”, a spus Sorina Pintea, ministrul pentru Sanatate.

Sorina Pintea a ocupat functia de manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare (2009 – 2013) si din 2013 este manager la Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Noul ministru a dat asigurari ca datorita experientei dobandite va putea realiza o eforma reala a sistemului de sanatate, cu masuri pe termen mediu si lung. In opinia sa, actuala lege a sanatatii este una invechita.

“In toti acesti ani, impreuna cu echipele ambelor spitale, am reusit sa cream o oaza de normalitate, luptandu-ne uneori cu deficitul de personal, cu subfinantarea, cu birocratia, dar si cu lacunele legislative. Ne-am luptat cu o lege a sanatatii care a suferit numeroase modificari incepand cu anul aparitiei acesteia – 2006. Insa, cu toate aceste probleme, am reusit impreuna, pentru ca totdeauna am fost un om care a lucrat in echipa, sa invingem o mentalitate bolnava. Toate aceste lucruri genereaza nevoia stringenta de reforma in sistem, dar nu cu solutii pe termen scurt, in afara problemelor punctuale, ci cu solutii pe termen mediu si lung. Este nevoie de investitii, de debirocratizare, de eficienta in gestionarea banilor, de motivarea personalului medical. Avem nevoie de specialisti pe care sa ii pastram in tara”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Sorina Pinteaa pledeaza pentru intarirea capacitatii medicinei de familie de a face ceea ce trebuie sa faca.

“Mai grav este ca, dupa rezolvarea problemelor acute din spital, iesirea din spital inseamna uneori si moartea. Aceste realitati exista. (…) In ceea ce priveste legea vaccinarii, nu spun decat ca in acest moment avem 9.900 de pacienti bolnavi de rujeola. In noiembrie a murit un copilas de un an si o luna nevaccinat. Toate celelalte le vom discuta mai tarziu. Avem o lege a transplantului care nu mai corespunde si pe care impreuna trebuie sa o gandim si sa o facem. (…) Avem probleme cu resursa umana, dar cred ca prima problema pe care eu, in calitate de ministru, ar trebui sa o rezolv, ar trebui sa fie problema rezidentilor care au ramas fara loc, care au obtinut un punctaj corespunzator, dar care acum sunt someri de lux. Nu ne permitem luxul acesta. In acest context, cred ca devine absolut necesara elaborarea unei strategii de resurse umane in domeniu, astfel incat aceste probleme sa nu mai existe, iar aceasta strategie se regaseste in programul de guvernare si cu totii trebuie sa colaboram la intocmirea ei”, a aratat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea vrea sa rezolve problema medicilor rezidenti

La finalul audierilor, Sorina Pintea a subliniat ca a venit sa ramana in Guvern, nu sa plece si a reafirmat ca o prima masura pe care o va lua ca ministru este rezolvarea problemei medicilor rezidenti, in colaborare cu parlamentarii din comisiile de sanatate. Aceasta considera ca poate schimba mentalitati “prin exemplul propriu”.

“Am venit sa fac treaba, am venit sa muncesc, am venit sa schimb mentalitati si sa fac ce stiu mai bine – sa muncesc. (…) Vreau sa fac bine!”, a sustinut aceasta.

In privinta legii vaccinarii, Sorina Pintea a dat asigurari ca va continua discutiile premergatoare aprobarii acesteia cu actorii implicati. “Legea vaccinarii va fi discutata si va fi aprobata, dar cred ca mai trebuie sa avem o discutie cu actorii implicati in zona aceasta – Parlament, ONG-uri, asociatii pentru pacienti -, astfel incat atunci cand iesim cu totii sa avem o decizie comuna”, a aratat Pintea.

Intrebata daca il va avea in echipa sa pe fostul ministru al Sanatatii si daca va colabora cu acesta, Sorina Pintea a spus: “Dl Florian Bodog este un medic care a condus bine Ministerul Sanatatii, deci categoric voi colabora si cu dansul. Dansul este senator, este in echipa Senatului Romaniei, deci, in calitate de senator, membru in Comisia de sanatate, categoric o sa colaborez cu dansul”.

Sorina Pintea a fost Manager – Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare in perioada 2009-2013, director economic – Directia Silvica Maramures, Baia Mare intre anii 2005-2009, consultant – S.C. Sov Consulting S.R.L., Baia Mare, in perioada 2007-2009 si consilier integrarea europeana – 2003-2005.

In perioada 2001-2003, Sorina Pintea a fost consultant managerial – Consiliul Judetean Maramures, Baia Mare.

Anterior, din anul 1996 a fost sef serviciu financiar-contabil – Intreprinderea Forestiera de Exploatare si Transport (I.F.E.T.), iar din ’88 pana in 1995 a fost economist in cadrul aceleiasi intreprinderi.

In perioada 1984-1988 a fost studenta la Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca unde a urmat cursurile unei facultati de economie.

Presa locala scrie ca in 2011 fiul Sorinei Pintea, Ionut Pintea, a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri, dupa ce procurorii au facut perchezitii la domiciliul acestuia. Surse judiciare spuneau atunci ca anchetatorii au gasit in locuinta mai multe pastile de ecstasy.

Baimareanul a fost judecat la Curtea de Apel Cluj. Judecatorul a luat in considerare ca Ionut Pintea este recidivist, motiv pentru care a fost condamnat la 6 ani de inchisoare.

Ionut Pintea a mai fost cercetat si in octombrie 2010, cand a fost retinut in timp ce incerca sa ii vanda unui politist sub acoperire 440 de comprimate ecstasy si 300 de grame de “Speed”, aduse din Olanda. In urma perchezitiei, politistii au mai gasit asupra lui Ionut Pintea si un pistol cu aer comprimat, 2.620 de euro, 5.000 de forinti si 1.561 de lei.

Share.