SOS azoospermia! Ce e de făcut?

SOS azoospermia! Ce e de făcut?

1

Azoospermia este o afecțiune care constă în absența spermatozoizilor din lichidul seminal și este o formă severă de infertilitate masculină. Spermatozoizii lipsesc fie pentru că nu pot fi produși, fie pentru că aceștia nu pot ajunge în lichidul seminal.
În aceste condiții s-ar putea presupune că bărbații cu azoospermie nu pot avea copii biologici. Nu este neapărat așa. Cu ajutorul specialistului în infertilitate și a tehnologiei de reproducere umană asistată acest lucru este posibil. În unele cazuri, totuși, atunci când chiar nu este posibil, se poate recurge la utilizarea de spermă de la donator.

Azoospermia poate fi de două tipuri: obstructivă și non-obstructivă. Azoospermia obstructivă este o afecțiune care apare la aproximativ 40% dintre bărbați și reprezintă un blocaj la nivelul sistemului ductal. Cu alte cuvinte, sperma nu se poate amesteca împreună cu restul fluidului ejaculator. Problemele ce pot să apară pe acest traseu al spermei sunt date de vasectomie, absența vaselor deferente (unii bărbați se nasc fără aceste vase care transportă sperma până la uretră și mai apoi spre ejaculare) ori de infecții precum bolile cu transmitere sexuală.

Azoospermia non-obstructivă afectează 60% din populația masculină și apare din cauza unor probleme în producția spermei. Acestea pot fi cauzate de dezechilibre hormonale (cum este sindromul Cushing) sau de unele traumatisme ale testiculelor (sau ale vaselor de sânge din testicule) care le împiedică să producă spermatozoizi (variocele). O a treia cauză non-obstructivă poate fi cauzată de necoborârea testiculelor, lucru nedepistat și corectat în copilărie.
Azoospermia nu are simptome specifice, singurul – dar marele! – neajuns fiind că acele cupluri care încearcă să conceapă vor experimenta infertilitatea. Unele cauze ale azoospermiei, însă, pot avea simptome vizibile: volum de ejaculare scăzut sau orgasm „uscat”, urină tulbure după sex, urinare dureroasă, durere pelvină, testicule inflamate, penis mai mic decât cel normal, putere sexuală scăzută, reducerea creșterii pilozității masculine, sâni măriți, pierdere musculară. Cu toate acestea, este posibil să nu fie prezent niciunul dintre aceste simptome și totuși să existe diagnosticul de azoospermie.

Fiecare cauză cu tratamentul ei

Tratamentul infertilității va depinde de tipul specific de azoospermie și de cauza problemei. De asemenea, statusul fertilității partenerei va determina opțiunile de tratament.
Dacă la barbat este prezentă o infecție activă, aceasta trebuie tratată înainte de a lua în considerare orice alte tratamente.
În unele cazuri de azoospermie obstructivă, blocajele și conexiunile întrerupte (sau pierdute) pot fi reparate microchirurgical. Când intervenția chirurgicală poate corecta azoospermia obstructivă, poate fi posibilă o concepție naturală. Cu toate acestea, tratamentele chirurgicale nu corectează problema peste noapte. Timp de trei până la șase luni după intervenție materialul seminal va fi analizat. Dacă nivelurile de spermă sunt normale și nu există probleme de fertilitate la parteneră, cuplul poate fi capabil să încerce să conceapă în mod natural. Dacă nivelurile de spermă sunt încă anormale după operație, vor putea fi luate în considerare alte opțiuni.
În unele cazuri (ca de exemplu ejacularea retrogradă), azoospermia poate fi tratată cu medicamente, fiind apoi posibila concepția naturală.
Tratamentul hormonal poate fi utilizat pentru a stimula dezvoltarea spermei. În unele cazuri, acest tratament va readuce celulele spermatozoizilor în spermă, iar în alte cazuri va permite suficienta dezvoltare a spermei, astfel încât celulele spermatozoice sănătoase să poată fi extrase din testicul printr-o biopsie testiculară și folosite în cadrul unei proceduri de reproducere umană asistată: fertilizare in vitro sau injectare intracitoplasmatică.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: SOS azoospermia! Ce e de făcut? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.