Spectroscopia, o analiza cu raspuns in multe specialitati (VIDEO)

0

Spectroscopia este sinonima cu acurateatea diagnosticului. Importanta sa a fost demonstrata in ultimii ani si in medicina timisoreana de peste cele 1000 de cazuri trecute, fizic, prin spectroscopul Centrului Neuromed. Neurologia, oncologia, pediatria, neurochirurgia sunt doar cateva dintre specialitatile care beneficiaza de pe urma spectroscopiei. Beneficiile sunt in egala masura ale pacientului –scutit deseori de analize invazive -, dar si ale medicului, caruia spectroscopia ii da ocazia de a pune un diagnostic mai exact si mai rapid in favoarea cazului sau.

“Diagnosticul unui pacient, din punct de vedere imagistic este intotdeauna o provocare pentru medic. Imagistica trebuie doar sa ajute punerea diagnosticului, dar acest lucru ramane o provocare pentru noi. Acest diagnostic a fost ajutat in ultima perioada de metodele noi care se numesc in imagistica pachet de neurodiagnostic”, explica dr. Stanca Ples, medic primar neurochirurg.

“Pachetul de neurodiagnostic inseamna: inceputul prin spectroscopie, continuarea prin secventele de tip perfuzie, continuarea prin secventele de tip difuzie, si completarea in final a acestui diagnostic cu RMN-ul functional si cu secventele de tip susceptibilitate magnetica.”

spectroscopia

Spectroscopia – cautarea diagnosticului diferential

Aceasta cautare a diagnosticului diferential se poate ajuta prin spectroscopie pentru ca, din 2008, de cand efectuam investigatiile in clinica noastra, investigatii de tip spectroscopic – experienta noastra este de peste 1000 de cazuri spectroscopice – acest diagnostic este ajutat, pentru ca acum avem o informatie chimica. Daca ceea ce primeam noi inainte era o informatie fizica, capacitatea aparatelor la ora actuala de a afla informatii ale componentei chimice ale unei leziuni ajuta ca in final noi sa putem sti despre aceasta leziune daca este o inflamatie, o infectie, o tumora, o ischemie, sau multe alte diagnostic diferentiale care altfel sunt greu de pus. De ce greu de pus?

Sunt situatii paradoxale cand, un pacient, este operat, este trimis rezultatul la anatomomie patologica si totusi rezultatul final, pentru medicul care trateaza acel pacient este nesatisfacator.

Ce se intampla in acest caz: se face spectroscopie. Se intampla cand aceste leziuni sunt foarte profunde, sunt leziuni inabordabile pentru medicul care isi pune problema ca trebuie sa ajunga la leziune si atunci exista alternativa pachetului de neurodiagnostic care incepe cu spectroscopia, dar nu se termina cu spectroscopia.

spectroscopia

Spectroscopia in neurologie

Cea mai uzitata metoda in neurochirurgie pentru punerea unui diagnostic in situatiile leziunilor profunde si a evaluarilor situatiilor postoperatorii care le avem noi la fiecare caz este practic spectroscopia. Neurochirurgia este cea care a fost beneficiara principal a evaluarii de tip neurodiagnostic, si anume spectroscopia, perfuzie, difuzie si susceptibilitate magnetica.

Neurologia este a doua specialitate care a facut parte din categoria beneficiarelor spectroscopiei. Nu in ultimul rand este oncologia.

“Evaluarea leziunii, gradingul – gradingul inseamna incadrarea unei leziuni in nivelul de gravitate cu care pacientul ajunge sau cum evolueaza aceasta leziune in timp. Oncologia beneficiaza la punerea diagnosticului, la momentul operator, la momentul chimio si radioterapiei. Evaluarea acestor leziuni se face foarte usor la ora actuala prin spectroscopie. Sunt cazuri nenumarate, peste 1000 de cazuri, care au venit si se urmaresc in clinica noastra prin aceste spectroscopii, inainte si dupa operatie”, mai spune dr. Stanca Ples.

spectroscopia

Spectroscopia in oncologie

Oncologia este una dintre specialitatile ce apeleaza la spectroscopie.

“Este de o importanta extraordinara. De fapt, permite identificarea formei histopatologice fara sa recurgi la biopsie. Acuma, oricine stie ca biopsia, dincolo de costuri, pentru un pacient reprezinta un disconfort enorm, si mai ales cand se pune problema de biopsii cerebrale, de exemplu, unde spectroscopia in rezonanta magnetica ne infatiseaza tabloul exact.”, confirma dr. Stefan Curescu, medic primar oncologie medicala.

E o metoda extrem de evoluata, este un soft, de fapt, care pe baza compozitiei chimice, spectroscopice, ne da informatii despre forma histopatologica.

O investigatie de asa performanta, destul de rara si Timisoara este unul dintre putinele centre din Europa care beneficiaza de astfel de tehnologie si expertiza. Pentru ca e foarte important si cel care interpreteaza . Specialistii vor intelege mai bine – culpele spectroscopice. Sigur, te ajuta si soft-ul.

Am fost uimit sa vad un caz tratat in Germania Federala, acolo unde resursele federale sunt pe aproape de nelimitat, de infinit, care nu a putut sa beneficieze, in Germania, de un astfel de examen. Tumorile cerebrale, in parcursul timpului isi schimba agresivitatea , isi schimba forma.

spectroscopia

Si ar trebui de fiecare data sa faci biopsie craniana. Or, printr-o astfel de metoda poti sa-I identifici forma doar examinandu-l in RMN.

Spectroscopia este o tehnologie realmente spectaculoasa.

Oncologia nu este, insa, unica specialitate care beneficiaza de pe urma spectroscopiei.

“Spectroscopia se face pentru partea cerebrala. Ea s-a dezvoltat pentru partea cerebrala, dar s-a extins si noi o facem la ora actuala si pentru leziunile medulare, maduva, se face pentru partea de de os. Evaluarea unei leziuni osoase la ora actuala este foarte simpla prin spectrosocpie. Sanul si prostata, care sunt organe extraordinar de greu de evaluat chiar au la ora actuala beneficiul evaluarii sectroscopice pentru ca se vede foarte simplu daca celularitatea este crescuta in zona respectiva, daca perfuzia este crescuta, ce se intampla cu leziune in timp dupa ace ea a inceput sa fie tratata”, adauga dr. Stanca Ples.

“Evaluarea leziunilor cerebrale la pediatrie, evaluarea leziunilor medulare la pediatrie sunt foarte usor de facut cu spectroscopia. Infectiile la copii – diagnosticul diferential din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare in neurochirurgie sunt hidrocefalia si infectia, ca si diagnostic vorbesc. Pentru ca, atat la hidrocefalie cat si la infectie, trebuie sa ai cauza. Este foarte important. Cata vreme patologia tumorala, patologia vasculara, au o anumita etiologie, dar mai importanta este pana la urma rezolvarea problemei, la cele doua patologii care sunt foarte mari provocari pentru noi, neurochirurgii, cautarea agentului cauzator este foarte importanta. Specroscopia poate sa identifice tipurile de germene care a infectat sistemul nervos central. Spectroscopia poate se identifice de asemenea cum evolueaza el dupa tratament. Este procesul in vindecare sau este in evolutie progresiva si nefavorabila? “, mai spune dr. Stanca Ples.

spectroscopia

Pe de alta parte, neurologii confirma:

“Noi apelam destul de frecvent la aceasta analiza, cand avem o problema subtila de definire sau de a face diagnosticul, dar in ultima vreme, pentru ca noi suntem un centru de referinta pentru scleroza multipla, ne-a fost adresata o pacienta care avea o leziune unica la nivelul coloanei cervicale, ceea ce este putin ca sa poti sa o incadrezi pentru scleroza multipla . Nici simptomatologia nu era definitorie, iar aceasta leziune unica arata ca o leziune demielinizanta, care ar fi putut sa fie compatibila si cu scleroza multipla, dar care parea sa creasca, si atunci trebuia facut diagnosticul diferential, nu este o tumora care creste. Ei, si analiza spectrala ne-a ajutat foarte mult pentru ca am definit-o ca, de fapt, o leziune demielinizanta cu o anumita particularitate, iar ceea ce a trebuit sa facem mai departe cu pacienta a fost cumva, a fost punctul de rascruce in acest moment. Si, de asemenea, nu am asteptat sa vedem ce se intampla cu ea peste trei luni, peste sase luni. Am putut sa avem o decizie imediata”, spune prof.dr. Mihaela Simu, medic primar neurologie.

In final, dr. Stanca Ples subliniaza ca:

“Toate aceste noi secvente se efectueza la ora actuala la Neuromed si toate constituie un pachet foarte nou, care nu inseamna ca RMN-ul conventional este anulat ca si valoare. Dimpotriva. El este obligatoriu sa se efectueze la inceput, dupa care investigatia continua, cand aceste cazuri nu pot fi rezolvate doar cu secventele conventionale. Secventele conventionale insemnand RMN-ul conventional care se practica in toate clinicile la ora actuala in Timisoara.

Spectroscopia a fost un mare beneficiu care a fost adus in urma cu sase ani. Experienta face ca sensibilitatea si senzitivitatea acestei metode sa ajunga la 85 – 95 %, ceea ce inseamna ca 95% din cei care vin si pleaca de la noi au o acuratete a diagnosticului foarte mare.

Accesul pacientilor la aceasta metoda de diagnostic face ca adresabilitatea sa depaseasca cu mult granitele judetului Timis.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.