Spitale disparute! Trebuie neaparat sa vezi asa ceva ca sa nu uiti

0

Aceste spitale disparute in urma restructurarilor, lipsei de finantare si a retrocedarilor, dar si a cutremurelor, bombardamentelor, demolarilor vor fi, inedit!, reunite intr-o expozitie.

Expozitia intitulata ”Spitale disparute ale Bucurestiului”, organizata de Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti si Muzeul Municipiului Bucuresti, va fi vernisata miercuri, la ora 14, in curtea Palatului Sutu.

De-a lungul timpului, in Bucuresti, au fost ridicate Spitalul Pantelimon, pentru a face fata epidemiillor de ciuma si lingoare care loveau populatia, si Spitalul Brancovenesc, dedicat nevoiasilor, ”spre mangaierea celor in lipsuri si nevoi”. Spitalul Marcuta a fost deschis pentru a oferi ”smintitilor” un tratament medical, ”cu blandete si rabdare”, iar primul Spital de Urgenta, pentru a asigura ajutor, in cadrul Societatii de Salvare, oricand si pentru oricine era nevoie, noteaza News.ro.

In timp ce o parte dintre primele spitale din Capitala au fost modernizate si dezvoltate, altele au fost desfiintate, trecand in uitare contributii remarcabile la modernizarea medicinei in Romania, alaturi de cladirile de mare valoare arhitecturala ce le-au gazduit activitatea.

Intre personalitatile care s-au dedicat unor spitale bucurestene si le-au adus activitatea de cercetare si de ingrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii, se numara psihiatrul Alexandru Sutu, fratii Mina si Nicolae Minovici si academicianul Nicolae Cajal.

Multe dintre aceste spitale disparute reprezinta ctitorii ale unor personalitati marcante in istoria orasului, precum Safta Brancoveanu, Grigore al II-lea Ghica si Alexandru Moruzi.

Expozitia va fi deschisa de doctorul Catalina Poiana, presedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti, dar si de profesorul Octavian Buda, sef al catedrei de Istorie a medicinei din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti.

Expozitia ”Spitale disparute ale Bucurestiului” va putea fi vizitata pana pe 3 iulie.

Share.

Leave A Reply