Mai multe spitale de psihiatrie din tara vor fi verificate de avocatul poporului

Mai multe spitale de psihiatrie din tara vor fi verificate de avocatul poporului, in urma condamnarii Romaniei la CEDO

1

In urma condamnarii Romaniei la CEDO intr-un caz care priveste o persoana cu tulburari psihice, mai multe spitale de psihiatrie din tara vor fi verficate de catre avocatul poporului.

“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si va efectua, in cursul anului 2018, vizite in spitale de psihiatrie, urmand ca acestea sa aiba ca obiectiv si verificarea respectarii procedurilor de internare nevoluntara (procedura, decizie de internare, reevaluare periodica). In cadrul demersurilor Avocatului Poporului va fi verificata existenta unor eventuale situatii similare celei in urma careia Romania a suferit o condamnare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Romania a fost condamnata la CEDO dupa ce un cetatean roman a fost internat intr-un spital de psihiatrie

Sesizarea din oficiu este urmare a aparitiei in presa a unor informatii conform carora Romania a fost condamnata la CEDO dupa ce un cetatean roman a fost internat intr-un spital de psihiatrie, dovedindu-se ca acesta sufera de o tulburare psihica ce-l face periculos pentru societate, dar nu a fost eliberat timp de 10 ani, din 2007.

Conform relatarilor din presa, in cei peste zece ani care s-au scurs de atunci, acesta nu a fost eliberat, prelungirea masurii de internare medicala facandu-se fara temeiuri justificate si in afara legii, potrivit concluziei judecatorilor CEDO.

Potrivit aceleiasi surse, fiecare prelungire a masurii internarii s-a facut in baza unor concluzii neactualizate si a respectivelor acuzatii penale, in contextul in care pacientul a demonstrat, in spital, ca nu prezinta pericol pentru nimeni si nu este violent. Revizuirea masurii de internare medicala, desi s-a facut de mai multe ori, a durat mult prea mult de fiecare data (cate 15 luni, 16 luni si trei ani si opt luni), au mai punctat judecatorii, acesta fiind un alt motiv ce a atras condamnarea Romaniei in acest caz.

“Apoi, desi anul trecut cel internat a obtinut o decizie prin care se stabileste ca nu mai exista motive sa ramana internat, el nu a fost pus in libertate nici la acest moment, in lipsa efectuarii unor proceduri adecvate, au mai stabilit judecatorii Curtii, care au atras atentia Romaniei asupra necesitatii de a verifica situatia si a altor persoane internate in conditii similare reclamantului, intrucat cazul lui a relevat serioase probleme in sistem. Judecatorii au mai spus ca trebuie sa existe reglementari nationale care sa le apere mai bine drepturile celor care sunt supusi internarii medicale: dreptul la aparare, asigurarea celeritatii procedurilor si a temeiniciei deciziilor de internare medicala dispuse”, se mai arata in comunicat.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Mai multe spitale de psihiatrie din tara vor fi verificate de avocatul poporului, in urma condamnarii Romaniei la CEDO • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.