Spitalul Athena Timișoara: premieră medicală în vestul României, raritate la nivel mondial - naștere după transplant hepatic (VIDEO)

Spitalul Athena Timișoara: premieră medicală în vestul României, raritate la nivel mondial – naștere după transplant hepatic (VIDEO)

0


Premieră medicală în vestul ţării, la Spitalul Athena Timișoara, unde  a avut loc prima naştere  după un transplant hepatic: este al treilea caz documentat din ţară şi unul rar întâlnit la nivel mondial. După transplantul de ficat, tănăra mămică a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Sub atenţia medicilor de la Spitalul Athena Timișoara, a fost tratată cu succes, ceea ce a făcut posibilă sarcina pe cale naturală.

Spital Athena

 “Într-adevăr, am făcut toate investigaţiile şi am întâmpinat o altă problemă, destul de importantă pot să spun, cu o patologie cervicală, o neoplazie incipientă care trebuia rezolvată înainte de a avea un copil”, afirmă dr. Giatras Konstantinos, şef departamentul fertilizare în vitro la Spitalul Athena Timișoara.

Având în vedere că, în orice transplant, există un tratament care trebuie luat, care poate să dea nişte reacţii adverse, iar în cazul unor intervenţii chirurgicale pot să apară unele complicaţii, am luat toate măsurile de precauţie”, l-a completat dr. David Sorin, medic la terapie intensivă.

Cazul prezenta anumite riscuri pe care însă medicii de la Spitalul Athena Timișoara, împreună cu viitorii părinţi, le-au trecut cu bine. Pacienta a născut la termen un copil perfect sănătos.

 “Riscurile pacientei  au fost, în principiu, pe perioada sarcinii. Tot timpul a fost riscul deteriorării grefei hepatice,cu deteriorarea ulterioară a funcţiei hepatice, riscul unei insuficienţe renale, riscul unei hipertensiuni induse de sarcină, care atrage după sine complicaţii mai severe, cum ar fi preeclampsia şi eclampsia, riscul naşterii premature, riscul de a obţine un copil cu greutate mică sau foarte mică la naştere. Astea au fost, în general, riscurile din timpul urmăririi sarcinii, au existat evident riscuri ale operaţiei, ale procedurii chirurgicale în sine, dar din fericire lucrurile au decurs foarte bine. În special, este important pentru transplant în sine, pentru că în România există o rată destul de scăzută a transplantului şi, ca atare, sunt foarte puţine doamne care reuşesc să facă transplant la o vârstă la care mai pot obţine o sarcină. De aceea, este important ca oamenii şi opinia publică să ştie că transplantul salvează o viaţă, dar poate să mai dea o viaţă”, a declarat dr. Raluca Sabău, medic specialist obstetrică ginecologie la Spitalul Athena Timișoara.

Anamaria Narai, mama

Proaspăta mămică de la Spitalul Athena Timișoara dorește, prin cazul ei, să încurajeze donarea de organe  în România.

 “Surprinzător, mi-a fost foarte uşor. Chiar sunt binecuvântată, da, adică fără greţuri, sunt o persoană activă şi am făcut gimnastică pe perioada sarcinii, încă o dată, cu acordul medicilor. Le-am adaptat pe toate astfel încât să nu-mi pun sarcina în pericol, dar am continuat să fac mişcare, am căutat să am o viaţă socială, am continuaz să mă bucur de viaţă, cu tot ce ţine de asta…Viaţa nu este o chestie uşoară, este o luptă continuă şi, dacă eşti destul de motivat şi curajos, ajungi unde trebuie”, susține Anamaria Narai, pacienta în vârstă de 35 de ani de la Spitalul Athena Timișoara.

 “Chiar mi-am dorit ca povestea mea să devină publică pentru că am datoria morală faţă de toţi oamenii care m-au ajutat pe parcursul atâtor ani să promovez programul de transplant, cu tot ce ţine de asta. Astfel încât oamenii să audă de transplant mai des şi, când aud, să înţeleagă mai bine ce înseamnă asta şi că este o şansă absolut reală, chiar este o rezolvare”, completează Anamaria Narai.

Incubator Athena

Cei de la Spitalul Athena Timișoara vor ca acesta să fie un centru de referinţă, în viitor, pentru astfel de cazuri.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.