Situatie dramatica la Spitalul Colentina: Nu se mai platesc orele suplimentare iar pacientii cu tumori cerebrale care vor fi internati acolo risca sa moara

0

Apel disperat al unui tanar neurochirug de la Spitalul Colentina din Bucuresti. Medicul Ionut Gobej sustine ca pacientii cu tumori cerebrale care vor fi internati acolo risca sa moara: salile pentru acest tip de interventii se inchid la ora 15.00 din lipsa de personal. Doi bolnavi aflati acum in saloane vor fi totusi operati, dar doctorul se teme ca nu toti cei care vor urma vor avea noroc. Mai ales ca il acuza pe managerul spitalului ca nu este deloc interesat sa puna lucrurile la punct.

Neurochirurgul Ionut Gobej a acuzat luni lipsa de personal, dar si neplata orelor suplimentare.

“Pana in ianuarie 2017 puteam sa desfasuram activitate operatorie si dupa ora 15,00, acum nu mai putem. Problema devine foarte complicata pentru ca noi avem foarte multi pacienti. Avem pacienti care necesita destul de multe ore de operatie. Personalul si de la sectia noastra, dar mai ales de la sectia de Terapie Intensiva este subnormat. Este foarte greu sa gasesti personal. (…) Vechea administratie gasise o formula se pare absolut legala, dar eu nu ma pricep, nu sunt jurist ca sa va spun exact. Cert este ca se gasise o solutie astfel incat oamenii care stateau peste program primeau banii pe ore. Acum nu se mai primesc acesti bani”, a explicat medicul Ionut Gobej.

El a aratat ca cea mai lunga operatie efectuata la Spitalul Colentina a durat 17 ore.

“17 ore a fost cea mai lunga operatie. Exista insa si operatii de 23 de ore. In conditiile acestea nu putem sa ne desfasuram activitatea. Intr-un astfel de timp operator nu se pot opera decat cazuri de complexitate mica si medie si nici medie uneori. Exista operatii de 10 ore, care nu au complexitate mare, dar sunt multe lucruri de facut”, a afirmat medicul Ionut Gobej.

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat ca activitatea chirurgicala in aceasta unitate medicala nu este afectata, precizarea acesteia venind in contextul in care neurochirurgul Ionut Gobej a criticat lipsa de personal, dar si neplata orelor suplimentare.

“Activitatea chirurgicala nu inteleg de ce sa fie afectata. Este o tema falsa. Nu a pus nimeni problema sa fie afectata activitatea chirurgicala. De ani de zile toate sectiile chirurgicale din spital lucreaza peste orele de program, iar ore suplimentare nu au luat decat cei din ATI, blocurile operatorii, neurochirurgie. Ceilalti din ortopedie si din chirurgie nu au luat. Asa cum s-a lucrat pana acum asa se va lucra si pe viitor. Activitatea se desfasoara exact cum s-a desfasurat si pana in prezent. Diferenta este ca eu nu pot sa aprob orele suplimentare la sectie de ATI si blocul operator neurochirurgie. Ore suplimentare eu nu voi acorda pana cand cadrul legislativ nu permite aceasta situatie. (…) Stau cam toti medicii peste program. Aproape ca nu exista sector de activitate unde sa se plece cand s-a terminat programul pentru ca avem de-a face cu pacienti si nu poti sa ii lasi nevazuti”, a afirmat Silvi Ifrim.

Ea a spus ca se desfasoara un audit la Spitalul Colentina, iar luni are loc sedinta Consiliului medical programata in urma cu o saptamana.

“Daca mergem cu zvonurile nu cred ca vom face nimic bun”, a aratat Silvi Ifrim.

Dr. Ionut Gobej, la Spitalul Clinic Colentina: In ultima discutie pe care am avut-o pentru acesti doi pacienti mi s-a spus, citez:

„Nu ma intereseaza aceasta problema, nu este problema mea. Nu eu ma ocup de asta si atunci cand imi vorbesti de binele pacientilor folosesti o lozinca”. Este o problema care ii vizeaza pe toti pacientii viitori. Din ianuarie 2017 in sectia de neurochirurgie nu mai sunt posibile operatii care sa dureze dupa ora 15.00 Acest lucru este cauzat de lipsa personalului si refuzul de plata a orelor suplimentare de catre administratia spitalelor. Operatii care dureaza peste 8 ore practic vor fi imposibil de realizat.

Medicul Ionut Gobej a scris un mesaj pe contul personal de Facebook:

“Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti.
Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reusit sa creeze o baza tehnica si profesionala care permite un tratament neurochirurgical care se aliniaza standardelor anului 2017. In sectia noastra se opereaza folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romaneasca de stat ce ofera pacientilor sai accesul la astfel de terapii. In plus, in sectia noastra s-au realizat interventii in premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” – tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale. Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenta vasculara si tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei in chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toatea acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici exceptionali.
V-am spus doar o parte din ceea ce se face in sectia noastra, dar nu pentru a ne lauda, ci pentru a va cere sprijinul pentru ca toate cele existente sa nu fie distruse. Mai jos va voi expune situatia in care s-a ajuns:
Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.
Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator. Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte.
Este foarte important de stiut ca pana in ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de interventii, administratia trecuta gasind resursele materiale pentru a rezolva situatii similare.
Plin de sperante si incredere (ca vom reusi impreuna sa salvam acesti oameni, gasind solutii rationale), am apelat cu toata buna credinta la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost in audienta vineri 10 februarie. I-am expus initial oral aceasta situatie si am primit un raspuns siderant, citez : „mu ma intereseaza , nu este problema mea”…”binele pacientului reprezinta o lozinca”. Vazand ca demersul meu a ramas fara rezultat, am facut o cerere in scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atasez mai jos, insa mi-am pierdut speranta ca vom putea realiza ceva in aceasta echipa.
Tinand cont de cele de mai sus, consider ca acest om (ma intreb daca nu gresesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor „reprezinta o lozinca” si „nu este interesat de ei”. Formuland altfel, cer demisia de urgenta a doamnei manager Silvi Ifrim si inlocuirea ei cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor. De asemenea, cer celor care cred in mine, sa se alature demersului meu.”, sustine medic neurochirurg, Ionut Gobej.

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, sustine ca afirmatiile doctorului Ionut Gobej nu se sprijina pe realitate, sectia ATI are garda continua, iar actul medical nu a fost niciodata conditionat de depasirea programului de lucru, insa medicul nu cunoasate legea privind orele suplimentare. Consiliul medical se va intruni luni si va discuta acest caz.

Am luat la cunostinta cu surprindere de cele prezentate in presa de doctorul Gobej, fara o documentare corecta privind situatia din Spitalul Colentina. De mentionat ca afirmatiile doctorului Gobej nu se sprijina pe realitate, iar semnatarul pare sa nu cunoasca sau sa nu accepte prevederile legale privind situatia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeste despre sectia de ATI, unde exista garda continua, data fiind natura sectiei. Cum poate, in acest caz, sa afirme ca dupa ora 15.00 nu ar mai fi personal in sectie?”, spune managerul unitatii sanitare, Silvi Ifrim, intr-un comunicat remis News.ro

Managerul Spitalului Colentina sustine ca nu a fost disponibilizata nicio persoana din respectiva unitate sanitara.

„Mai mult, contrar afirmatiilor doctorului Gobej, nicio persoana nu a fost disponibilizata din spitalul Colentina pana in acest moment. Actul medical nu trebuie si nu a fost niciodata conditionat de depasirea programului de lucru”, a adaugat Ifirm.

In plus, managerul a adaugat ca medicul face parte dintr-o „sectie favorizata”.

„Interesant, doctorul semnatar face parte dintr-o sectie favorizata in detrimentul altor sectii in ultimii ani. Rezolvarea problemelor din spitalul Colentina, provenite in majoritatea lor din managementul defectuos anterior, nu se poate face prin presiuni individuale si la care exista o mult prea usoara receptivitate. Consiliul medical convocat luni, 13 februarie 2017, va lua in discutie toate problemele si dezechilibrele create in Spitalul Colentina. Incercarea de a se face presiune prin pacienti si presa este inadecvata, atat timp cat sectii din spital, defavorizate direct sau indirect de vechea conducere, supravietuiesc cu dificultate in acest moment si ar putea recurge la aceeasi modalitate. Spitalul Colentina are nevoie acum de liniste si de revenire la un cadru legal pentru a putea repara ce s-a stricat si pentru a putea progresa pe masura renumelui”, mai spune managerul interimar, Silvi Ifrim.

sursa

Share.

Leave A Reply