Spitalul Judetean din Timisoara - la aniversarea a 40 de ani

Spitalul Judetean din Timisoara – la aniversarea a 40 de ani (VIDEO)

1

Festivitate de sarbatoare la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara la aniversarea a 40 de ani de la infiintarea celei mai mari unitati din Vestul tarii. Cu aceasta ocazie, un sobor de preoti a tinut o slujba, urmata de dezvelirea placilor omagiale – “40 de ani, 1974-2014, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara” si cea a portretului renumitului chirurg Pius Branzeu, nume pe care actuala conducere doreste sa il puna spitalului. Totodata, a fost scoasa si o monografie a spitalului.

“Pe mine profesional ma leaga de acest spital toata viata mea din 1991 cand am avut prima zi de lucru la Maternitatea Bega. Cunosc Spitalul Judetean de pe vremea studentiei si ma intrebam daca voi ajunge sa profesez si eu aici. Sunt mandru ca fac parte din marea familie a celor care au absolvit medicina si din marea familie a celor care lucreaza la spital. Am tinut sa organizam aceasta sarbatoare pentru a putea aduce impreuna generatiile trecute, generatiile actuale si generatiile care vor urma dupa noi, pentru a impartasi idei si a sti cateva lucruri legate de istoria acestui spital.”, conf.univ.dr. Marius Craina, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Timișoara.

Momentul festiv a fost un bun prilej de reintalnire a fostilor si actualilor specialisti, ocazie cu care au fost acordate diplome si plachete.

“Eu sunt doar de 22 de ani in cadrul acestui spital, dar ma bucur ca am ajuns la aceasta aniversare. E un moment de bilant, de aduceri aminte, un moment in care am reusit sa ne adunam cu totii, cei care au pus bazele acestui spital, cei care au creat scoala medicala. Ma bucur foarte mult ca pot sa vorbesc despre spital care, astazi se prezinta ca cel mai bun spital regional, cu cele mai bune performante si cu cei mai buni medici.”, a spus conf.univ.dr. Florin Birsasteanu, medic primar radiolog, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Timișoara.

Perioada de inceput a unitatii sanitare, si cu bune si cu rele a fost rememorata de fostul șef al Serviciului Tehnic din acea perioadă.

“Cand noi am venit aici, in jur era totul pustiu. Nu se vedea de la linia de tramvai, pe perioada de ceata nu se vedea spitalul. Inconjurat de caini vagabonzi, era totul izolat. Ulterior, s-a dezvoltat zona.”

” Prima caramida pusa la spital a fost o festivitate cu bucurie, pentru ca spitalul era necesar la acea perioada. Din 1972 am condus sectia tehnica a Directiei Sanitare pana cand ne-am contopit cu Spitalul Judetean si am continuat activitatea aici, pana in 1998.”

“Am avut la inceput probleme cu tamplaria care era din stejar, dar stejarul a fost verde si bateau cu ciocanul un cui in lemn si sarea apa. Cand s-a uscat s-a deformat si ferestrele nu se mai inchideau. Dupa doi ani am reusit sa schimbam toata partea de nord a ferestrelor. Am avut probleme cu canalizarea, cu alimentarea cu apa.”, a spus Ștefan Chitescu, fostul Șef al Serviciului tehnic Direcția Sanitară și Spitalul Județean.

Renumiti specialisti din cadrul unitatii sanitare au impartasit cateva din experientele de la inceputurile lor ca proaspeti medici.

” In 1974 eram tanar absolvent, proaspat specialist in medicina interna cand, la initiativa profesorului Zosin s-a infiintat un compartiment de tratament al insuficientei renale, tratament prin hemodializa. La inceput eram doi medici, patru asistente si doua camere. Ulterior, acest compartiment s-a dezvoltat, iar in 1974 s-a infiintat un al doilea compartiment de hemodializa cronica. De-a lungul timpului, de la cinci posturi de tratament am ajuns la 35, de la 10 bolnavi cronici in program permanent am ajuns la peste 165.”, a spus prof.univ.dr. Ovidiu Golea, Coordonatorul Centrului de Dializă și Transplant Renal, Spitalul Județean

“In 1980 si 1981 au fost efectuate primele transplante renale de la donor viu, respectiv de la donor in moarte cerebrala. Aceste realizari se datoresc scolii de nefrologie pe care profesorul Zosin a infiintat-o.”

” Momente delicate au fost permanent, am avut de luptat cu momente in care viata, sanatatea pacientului era pusa in pericol. Dar, unul din cele mai dificile momente a fost in anii 80 cand ne-am confruntat cu o lipsa acuta de materiale sanitare pentru acesti bolnavi.”, a spus Ștefan Chitescu, fostul Șef al Serviciului tehnic Direcția Sanitară și Spitalul Județean

“Eu am ajuns in 1974 ca si intern de chirurgie si dupa trei ani am ramas asistent universitar. Era un spital proaspat, tanar. In vara lui 1973, studentii de anul 4 am facut munca voluntara si am participat la ceea ce s-a numit curatenia pe santier, am spalat geamuri, am amenajat saloane. Imi aduc aminte ca, impreuna cu profesorul Cotulbea caram cu roaba moloz.”, a spus  prof.univ.dr. Lazar Fulger, Șeful Clinicii de Chirurgie II, Spitalul Județean

În prezent, Spitalul Județean Timișoara are în structură 23 de secții, peste 1.100 de paturi si peste 2.000 de angajati.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Jigodie ordinara golea,ai ajutat la furtul cadavrelor din morga in 89 posibil ai si tras la revolutie in spital

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.