Sprijin social pentru pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta

0

Pana în luna mai 2015, Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta va derula un proiect vizand ajutorarea celor cu aceasta grava afectiune: se vor distribui 350 de pachete sociale care contin hrana si obiecte de igiena. In Romania, în fiecare an, tuberculoza ucide 1.100 de persoane si afecteaza alte 16.000, majoritatea din randul populatiei tinere si active.

Tuberculoza multidrog rezistenta – realitati crunte din Romania

Tuberculoza este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii, dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos). Tuberculoza se transmite pe cale aeriana, de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa, prin intermediul picaturilor de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbit cu voce tare, cantat etc. Orice persoana, indiferent de conditia sociala, este expusa riscului de a se infecta daca inspira aerul care contine picaturi de saliva cu microbi. Tuberculoza nu se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare sau farfurii, toalete. Mai multe despre tuberculoza – aici.

Tuberculoza multidrog rezistenta este forma de tuberculoza care a capatat rezistenta la cel putin doua medicamente cu eficienta cea mai mare. Tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistenta dureaza aproximativ doi ani si consta în administrarea zilnica a multor medicamente si o injectie în primele opt luni, apoi doar de pastile pana la finalul tratamentului. In cele mai multe cazuri, tratamentul are efecte adverse greu de suportat. Pentru a se vindeca de tuberculoza, pe langa tratament, pacientii au nevoie de odihna si hrana suficienta, precizeaza Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta.

Bolnavii cu tuberculoza multidrog rezistenta primesc adesea diagnosticul tarziu, multi dintre ei nu beneficiaza de tratament complet si de calitate si nici de masuri de protectie sociala.

O mare parte dintre ei nu sunt ajutati, prin suport psihologic si asistenta socio-profesionala, ca sa faca fata bolii si efectelor adverse ale tratamentului ori sa se poata reintegra social si profesional, dupa vindecare, sustine aceeasi asociatie. Mai mult decat atat, milioane de romani sunt expusi la tuberculoza si risca sa o dezvolte, caci populatia este insuficient informata cu privire la afectiune si la caile de infectare. Romania este tara cea mai afectata de tuberculoza, din Uniunea Europeana.

Un raport publicat la sfarsitul anului trecut estimeaza ca lipsa interesului guvernelor de a lua masuri cu privire la infectii rezistente la medicamente, cum ar fi tuberculoza, va duce la peste 10 milioane de decese pe an. Fostul economist Goldman Sachs Jim O’Neill, a declarat ca infectiile rezistente la medicamente reprezinta o amenintare mai sigura decat schimbarile climatice pe termen scurt, transmite Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.