Starea de alerta a incetat. Toate restrictiile au fost eliminate

Starea de alerta a incetat. Toate restrictiile au fost eliminate

1

De la miezul noptii, potrivit hotararii adoptate de CNSU, starea de alerta in Romania a luat sfarsit. Astfel, masca nu mai este obligatorie nici macar in spatiile inchise. Autoritatile ne recomanda, totusi, sa o purtam in spatiile aglomerate.

Au fost eliminate si restrictiile privind accesul in magazine sau institutii publice, iar certificatul de localizare sau cel sanitar nu mai sunt necesare.

Autoritatile au dat unda verde si organizarii de concerte si mitinguri.

Nunti si botezuri fara restrictii

De asemenea, se pot organiza nunti si botezuri cu un numar nelimitat de invitati si fara restrictii privind durata evenimentelor.

Ministrul Sanatatii, intrebat despre ce reguli ar trebui respectate organizatorii a spus ca: „Regulile pe care le stabilesc organizatorii si participantii vor exista acolo. Din punctul nostru de vedere, nu avem la dispozitie un instrument legislativ sa impunem niste reguli, dar, in mod evident, comportamentul – inclusiv la acest evenimente private, mai ales daca participa foarte multe persoane – o anumita distantare, igiena mainilor, cred ca sunt importante”.

Tot din data de 9 martie, cursurile scolare nu se mai suspenda la aparitia cazurilor de SARS-CoV-2 si nu se mai acorda somaj tehnic pe motiv de criza sanitara.

Persoanele care sosesc in Romania din alte tari nu mai sunt nevoite sa stea in carantina.

De asemenea, documentele expirate in timpul starii de alerta, precum cartea de identitate sau permisul de conducere, raman valabile inca 90 de zile de acum inainte.

Recomandarile ministrului Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a facut cateva recomandari privind implicatiile eliminarii restrictiilor incepand cu data de 9 martie, ora 00:00.

  • Continuam sa recomandam purtarea mastii de protectie in spatiile deschise aglomerate, mijloace de transport in comun, in unitatile sanitare, in gradinite, scoli si universitati;
  • Evitarea spatiilor aglomerate;
  • Spalatul mainilor si utilizarea unui antiseptic;
  • Mijloacele de transport in comun trebuie curatate si dezinfectate periodic;
  • Cine are simptome de imbolnavire se testeaza si se prezinta la un centru de evaluare.
Share.

1 Comment

  1. Pingback: Starea de alerta a incetat. Toate restrictiile au fost eliminate • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.