Steriletul, de la eficiență la contraindicații

Steriletul, de la eficiență la contraindicații

1

Administrarea pilulei contraceptive zilnice, chiar dacă este un gest cât se poate de simplu, poate fi pentru multe femei o corvoadă.

Varianta mai comodă, cu o eficiență de peste 99% , care oferă protecție împotriva unei sarcini nedorite pe o perioadă îndelungată de timp, este steriletul. Acest dispozitiv intrauterin are în principal avantajul că elimină posibilitatea de a obține o sarcină nedorită pentru că femeia a uitat să ia pastila contraceptivă ori pentru că au avut loc „accidente” în folosirea prezervativului. Principiul de funcționare al acestuia este de a creea un mediu ostil pentru spermatozoizi, nepermițându-le să ajungă la ovul și să îl fecundeze.

Dispozitivele moderne sunt mici – circa 3-4 cm -, sigure și lipsite de riscurile predecesoarelor lor. Se implantează în uter de către medicul ginecolog printr-o manevră relativ simplă – nu este necesară anestezia! – și au o perioadă de acțiune situată între cinci și zece ani. Folosirea steriletului nu afectează în niciun fel fertilitatea, aceasta revenind după extracția lui.

Există două tipuri de sterilet: din cupru și hormonal. Primul funcționeaza pe principiul ”atacului” pe care ionii de cupru îl declanșează asupra spermatozoizilor (spermicid natural), iar cel de-al doilea prin reducerea frecvenței ovulației și îngroșării mucusului cervical pentru a nu permite implantarea ovulului fecundat, ca urmare a eliberarii unei doze zilnice de hormoni.

Steriletul din cupru poate fi folosit de orice femeie care și-a început viața sexuală, dar cu îndeplinirea unor condiții. Astfel, inserția dispozitivului nu va fi făcută în caz de boală inflamatorie pelvină (anexită, cervicită, endometrită etc), menstre abundente și/sau îndelungate, sângerări uterine de origine necunoscută, noduli fibromatoși care deformează cavitatea uterină, anomalii congenitale uterine, leziuni cervicale premaligne, patologie malignă genitală, sarcină extrauterină în antecedente, alergie la cupru, boală Wilson.

Femeile pot folosi sterilet la orice vârstă din perioada reproductivă, indiferent dacă au avut sau nu o sarcină dusă la termen. Prezenţa sau nu a sarcinilor anterioare nu afectează eficacitatea steriletului. Beneficiile cele mai mari ale steriletului din cupru sunt resimțite de femeile care au cel puțin un copil și care doresc amânarea unei sarcini cu câțiva ani.

În situația în care o femeie care solicită inserarea steriletului este diagnosticată cu fibrom, acest lucru este posibil numai dacă respectiva formațiune nu se află în apropierea cavității uterine, nu se dezvoltă în interiorul acesteia și nu o deformează. Inserarea unui sterilet obișnuit în cazul unui uter fibromatos și a existenței sângerărilor menstruale abundente poate să crească și mai mult fluxul și perioada menstruală. În situațiile de acest tip se recomandă un sterilet hormonal.

Steriletul hormonal este indicat preponderent femeilor care au trecut printr-o naștere, deoarece hormonii pot afecta fertilitatea pe viitor. Un astfel de dispozitiv intrauterin previne instalarea unei sarcini pentru o perioadă de aproape cinci ani, după care el trebuie eliminat și înlocuit.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Steriletul, de la eficiență la contraindicații • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.