Industria petroliera a cautat constant sa obtina o relaxare a normelor de mediu

Stia de peste 50 de ani ca provoaca probleme mari de sanatate. Cu toate acestea, industria petroliera a cautat constant sa obtina o relaxare a normelor de mediu

1

The Guardian constata ca industria petroliera era constienta ca a poluat aerul in cantitati uriase si ca nou-nascutii angajatilor din fabrici s-ar putea confrunta cu defecte congenitale. Jurnalistii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat arhivele si insemnarile interne ale companiilor si revistelor stiintifice din anii 60. De exemplu, in memoriile si rapoartele interne, Imperial Oil, o filiala Exxon, recunostea in 1967, ca industria petroliera este “un contribuitor major la multe dintre formele majore de poluare”.

Intre 1980 si 1990, compania a investigat legatura dintre poluare si dezvoltarea cancerului, precum si a aparitiei defectelor congenitale in randul copiilor angajatilor din fabricile industriale. Conform unui studiu realizat cu aproape un sfert de secol in urma, nu exista nicio baza solida pentru a crede ca cele mai mici particulele ce rezulta din poluare (PM2.5) cauzeaza moartea.

Totusi, in luna februarie a acestui an, o echipa de cercetatori din SUA si Marea Britanie a calculat ca aproape unul din cinci decese la nivel mondial in fiecare an este cauzat de poluarea cu particule, numar mai mare decat cel al deceselor cauzate de HIV/SIDA, malarie si tuberculoza. Aproximativ 350.000 dintre aceste decese au loc anual in America.

Marile companii petroliere au recunoscut public situatia schimbarilor climatice si au promis mereu schimbari, insa acestea au continuat sa respinga dovezile prejudiciului cauzat de poluarea directa a aerului.

In timpul mandatului lui Donald Trump, reprezentantii marilor companii petroliere, precum Exxon, Chevron, API sau Occidental Petroleum, au obtinut o reglementare in privinta calitatii mediului mai favorabila lor, in detrimentul sanatatii populatiei. Dar cand la Casa Alba a ajuns Joe Biden, acesta a semnat decrete care anuleaza reglementarile din administratia Trump si a reintors SUA in Acordul Climatic de la Paris.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Stia de peste 50 de ani ca provoaca probleme mari de sanatate. Cu toate acestea, industria petroliera a cautat constant sa obtina o relaxare a normelor de mediu • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.