Convocare de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente, ceruta de Bodog

0

Ministrul Florian Bodog a cerut convocarea de urgenta a omologilor sai din Uniunea Europeana pentru a stopa practica exportului paralel de medicamente, a informat marti Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.

Bodog cere eliminarea exportului paralel de medicamente

Ca urmare a semnalelor de alarma legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piata romaneasca, ministrul Sanatatii a transmis la finalul saptamanii trecute o scrisoare omologului sau din Estonia (tara care detine presedintia semestriala a Consiliului UE), cerand convocarea de urgenta a Consiliului de Ministri ai Sanatatii pentru a identifica si aplica solutiile care sa conduca la eliminarea exportului paralel de medicamente, se arata in comunicatul de presa.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a luat mai multe masuri legale pentru a impiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacientii romani, respectiv blocarea exportului de vaccinuri si a mai multor medicamente prevazute in programele nationale de sanatate, a mai informat MS.

„Romania sustine cu toata fermitatea, prin reprezentantii sai, modificarea substantiala a reglementarilor europene din domeniul medicamentelor. In prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar, dar efectele sale pun in pericol accesul cetatenilor la medicamentele de care au nevoie. Tara noastra nu va accepta ca interesul pacientului roman sa fie afectat de practicile comerciale care nu respecta si nici nu reflecta, de fapt, valorile europene sau principiile morale”, au aratat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Totodata, ministerul subliniaza nevoia unei schimbari fundamentale a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel incat interesul pacientilor si drepturile lor sa primeze cu adevarat in fata intereselor comerciale.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.