Stopantibiotice.ro - soluții eficiente pentru a limita prescripţia de antibiotice

Stopantibiotice.ro – soluții eficiente pentru a limita prescripţia de antibiotice

1

Antibioticele au revoluționat medicina și continuă să participe la lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Ca în ying și yang, cum în lume este bine și rău, ne confruntăm însă și cu abuzul de antibiotice.

Antibioticele administrate des duc la apariția rezistenței bacteriilor. Adică devin ineficiente. Vorbim în contexte moderne despre un fenomen, cel al rezistenței la antibiotice, una din cele mai intense preocupări cu privire la sănătatea publică în secolul XXI. Una dintre soluții este de a înțelege tot acest fenomen și dinamica sa și de a lua măsuri ce pot duce la reducerea prescripțiilor de antibiotice.

Un portal cu scop educațional în acest sens este cu liber acces pentru publicul larg. Vorbim despre www.stopantibiotice.ro. Informați-vă corect, înțelegeți care sunt pericolele la care ne expunem, dar și ce este de făcut, din acest portal. Ține de fiecare dintre noi să facem acest efort, căci unii prescriu, alții acceptă. Ori pacientul în toată această ecuație este și el o verigă ce menține continuitatea acestui demers vicios, cel al consumului prea mare de antibiotice.

01 tv jensen

Prescripția de antibiotice – o problemă ce trebuie înțeleasă de la rădăcină

Știați că în 50% din cazurile în care sunt prescrise antibiotice în cadrul sistemului de asistenţă medicală primară, de fapt, acest gen de tratament nu este necesar?

Antibioticele sunt medicamente şi din această cauză ele trebuiesc administrate doar când sunt absolut necesare. Reacţiile adverse pot să varieze de la greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale până la şoc anafilactic şi insuficienţă renală. De asemenea, terapia incompletă sau incorectă cu antibiotice poate să ducă la creșterea rezistenței bacteriile la antibiotice și la apariția unor noi tulpini bacteriene. Iar asta înseamnă implicit și limitarea arsenalului terapeutic cu care mai putem acționa asupra germenilor.

Acum că am înțeles situația, să vedem și cum putem spune Stop Antibioticelor prescrise prea mult și prea ușor. Există pe piața de profil teste și produse ce pot fi de mare folos. Unul dintre acestea este testul cantitativ de proteină C reactivă. Este un test ieftin, precis şi care se poate efectua foarte uşor în orice cabinet sau laborator medical.

Cei care doresc un rezultat “pe loc” pot să utilizeze testul de proteina C reactivă de pe echipamentul QuikRead go care oferă rezultate rapide (1 minut) şi realizat dintr-o picătură de sânge. Este disponibil în foarte multe cabinetele medicale și instituții spitalicești din Europa și din România. Este de altfel un mijloc rapid, ușor și eficient pentru a diagnostica corect și diferențiat o infecție virală de una bacteriană.

Un astfel de echipament scade din timpii de așteptare și reduce cazurile de prescripție a antibioticelor. Mai multe detalii puteţi afla de pe www.jensenmed.ro. Cu acelaşi echipament, medicul poate determina prezenţa în gâtul pacienţilor a Streptococului de grup A, cu o sensibilitate de 95%.

Cu astfel de teste la activ orice medic poate îmbunătăți semnificativ experiența consultului unui pacient. Nu doar că și timpul alocat diagnosticării scade, însă scad și eventuale costuri ce țin de necesitatea unor alte vizite medicale. Asta înseamnă de la primul consult medicul poate să pună diagnosticul corect, să dea tratamentul necesar (fără să prescrie antibiotice când nu sunt necesare), iar pacientul are siguranţa că a beneficiat de un act medical complet şi corect.

Portalul www.stopantibiotice.ro vine cu suport informațional și cu produse eficiente pe care medicii ar trebui să le folosească. Deci partea de educație și informare nu trebuie neglijată. Antibioticele sunt necesare, dar cu limită!

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Stopantibiotice.ro – soluții eficiente pentru a limita prescripţia de antibiotice • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.