Strânsa și nedorita relație dintre obezitate și infertilitate

Strânsa și nedorita relație dintre obezitate și infertilitate

3

Este de notorietate faptul că, de ani buni de zile, obezitatea este o epidemie la nivel mondial. Cu efecte negative asupra sănătății în ansamblu, aceasta are influențe nedorite și asupra sănătății reproductive.

Studiile au demonstrat, fără tăgadă, că prevalența obezității la femeile infertile este ridicată. Așa că asocierea dintre obezitate și infertilitate este incontestabilă. La femei, obezitatea este asociată cu anovulația (lipsa completă a ovulației), tulburările menstruale, avortul și chiar cu dificultăți în obținerea unei sarcini cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată. La bărbați, obezitatea nu numai că reduce calitatea lichidului seminal, ci schimbă și structura fizică și moleculară a celulelor spermei.

Obezitatea, la pachet cu rezistența la insulină

Ciclul menstrual este reglat de echilibrul hormonal. Femeile supraponderale și obeze, însă, au niveluri mai ridicate ale unui hormon numit leptină, care este produs în țesutul gras. Ei bine, acest hormon are capacitatea de a tulbura echilibrul hormonal, ceea ce conduce la scăderea fertilității. Studiile au demonstrat că pe măsură ce indicele de masă corporală crește, nivelul de leptină crește atât în sânge, cât și în lichidul folicular. De asemenea, leptina inhibă și producția de estradiol.
Cantitatea și distribuția grăsimii corporale afectează și ciclul menstrual printr-o serie de mecanisme hormonale. Cu cât sunt mai multe kilograme peste greutatea normală și mai multă grăsime abdominală, cu atât mai mare este și riscul problemelor de fertilitate. Una dintre explicații o constituie faptul că femeile supraponderale dezvoltă rezistență la insulină. Consecința imediată o reprezintă dereglarea ciclului menstrual, așa încât ovarele nu mai eliberează ovule lunar (anovulație). Sau, dacă totuși le eliberează, calitatea acestora este redusă.
Apoi, aceleași kilograme în exces influențează și nivelul hormonilor sexuali, crescând riscul instalării sindromului de ovare polichistice. Sindrom care, de asemenea, interferează cu fertilitatea, fiind unul dintre dușmanii redutabili ai acesteia.

Kilogramele în plus afectează și tratamentele de fertilizare

Pentru a evidenția cât de imporantă este scăderea greutății corporale pentru fertilitate, mai precizez faptul că femeile supraponderale sau obeze au un rezultat mai slab în urma tratamentului în vederea fertilizarii in vitro, comparativ cu cele normoponderale. Cercetările au demonstrat că femeile obeze care sunt supuse stimulării ovariene nececesită doze mai mari și o perioadă mai lungă de tratament cu gonadotropină. De asemenea, există o asociere între obezitate și calitatea scăzută a embrionului la femeile sub 35 de ani. Și, nu în ultimul rând, și endometrul poate avea de suferit de pe urma obezității, ceea ce afectează procesul de implantare a embrionului, indiferent dacă a fost sau nu urmat un tratament de fertilizare.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

3 Comments

  1. Pingback: Strânsa și nedorita relație dintre obezitate și infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Spermograma depistează infertilitatea bărbaților • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.