“Strigat de disperare” al Colegiului Medicilor din Bucuresti, care indeamna la vaccinare, in conditiile in care tot mai multi pacienti mor din cauza COVID-19

“Strigat de disperare” al Colegiului Medicilor din Bucuresti, care indeamna la vaccinare, in conditiile in care tot mai multi pacienti mor din cauza COVID-19

1

Colegiul Medicilor Bucuresti a transmis o scrisoare deschisa prin care medicii din Capitala fac apel la populatie sa se vaccineze, sustinand ca aceasta este unica arma impotriva coronavirusului. Apelul vine in conditiile in care sistemul medical romanesc este in pragul colapsului, cadrele medicale sunt epuizate, iar pacientii mor pe capete in spitale. Mai jos, scrisoarea redactata de corpul medical bucurestean:

“Dragi bucuresteni,
Dragi romani,

Noua, corpului medical, ne este din ce in ce mai greu sa facem fata valului de imbolnaviri de COVID-19 atat in randul populatiei, cat si in randul nostru, al cadrelor medicale.

Ultimele zile ne arata un sistem medical intins la maximum si ajuns la limita, mai ales pe zonele unde se trateaza pacientii COVID-19.

Zi de zi asistam la tragedii: pacienti care mor, familii aflate in suferinta, medici ajunsi la capatul puterilor, pacienti si cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de ingrijiri medicale. Iar numarul este foarte mare.

In fata acestui tablou dramatic, ne gandim ca gradul scazut de vaccinare in randul populatiei reprezinta, poate, si un esec in ceea ce priveste increderea care trebuie sa existe intre corpul medical si populatie.

Medicina este stiinta, iar stiinta inseamna cercetare, schimb de experienta, schimb de idei, discutii pro si contra, pentru ca la final rezultatul sa insemne binele comun.

Astazi, stiinta si medicina bazata pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internationale de referinta in domeniul sanatatii, ca vaccinarea reprezinta unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cat mai eficienta a pandemiei de COVID-19.

DA, si o persoana vaccinata se poate imbolnavi.

DA, si o persoana vaccinata poate dezvolta forme severe ale infectiei cu SARS-CoV-2.

DAR proportia acestor cazuri este mult mai mica in randul persoanelor vaccinate fata de cele nevaccinate.

Aceasta scrisoare deschisa nu este doar un alt apel aruncat in eter.

Este un strigat de disperare, al nostru, al corpului medical bucurestean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, pentru ca dumneavoastra, populatia din Bucuresti, dar si populatia Romaniei in ansamblul sau, sa reflectati la informatiile transmise.

Va asiguram ca suntem seriosi si corecti in privinta informatiilor furnizate, ca ne bazam si va prezentam dovezile stiintifice pe care le avem la dispozitie in momentul comunicarilor si ca dorim si trebuie sa luptam sa reconstruim relatia de incredere care trebuie sa existe intre medic si pacientul sau, intre medic si societate.

DA, suntem disperati, pentru ca zi de zi pierdem sute de pacienti care mor in spitalele romanesti.

DA, suntem disperati pentru ca oricat de multe eforturi am face, aceasta boala parsiva ne ia pacienti.

DA, suntem disperati pentru ca de multe ori suntem in fata acestei boli dezarmati si cu mainile goale.

Si DA, suntem disperati, pentru ca, din pacate, de prea multe ori am auzit: Nu pot sa respir… Nu sunt vaccinat…

Zilnic vorbim cu colegi care ne spun ca nu stiu ce sa mai faca. Ne mor pacienti tineri, ajung copii in sectiile de ATI, mor oameni cu comorbiditati, mor oameni fara comorbiditati.

Suntem la rascruce si cred ca doar un efort comun, al nostru si al dumneavoastra, poate face sa plafonam si sa stopam acest val al pandemiei de COVID-19.

Stiinta ne spune astazi ca prin vaccinare si prin respectarea masurilor de protectie putem lupta mult mai eficient cu aceasta pandemie.

Acest apel este nascut din suferinta care se simte si se traieste in unitatile medicale care trateaza pacienti COVID-19 si este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun stiinta si medicina bazata pe dovezi pe primul plan.”

Share.

1 Comment

  1. Pingback: “Strigat de disperare” al Colegiului Medicilor din Bucuresti, care indeamna la vaccinare, in conditiile in care tot mai multi pacienti mor din cauza COVID-19 • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.