STS, proiect fara precedent! Cum vor fi echipate masinile de interventie

STS, proiect fara precedent! Cum vor fi echipate masinile de interventie

0

Seful STS a vorbit, la Timisoara, despre un proiect fara precedent: vezi ce se va intampla cu 2.000 de masini de interventie! Generalul-inginer Marcel Opris a dat detalii: se schimba complet modul de lucru!

De ce a venit seful STS la Timisoara

Una din medaliile de onoare ale Societatii Romane de ATI, conferite joi seara la Timisoara,la ceremonia de deschidere a Cursului National de Ghiduri si Protocoale in Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta, a revenit unui om “care a facut enorm pentru sistemul de sanatate din Romania”, dupa cum spunea prof.dr. Dorel Sandesc – este vorba de 112, modernizarea sistemului de urgente prespitalicesti, informatizarea, comunicarea, pentru faptul ca s-au facut pasi foarte mari in domeniul telemedicinei, care sa conecteze medici de familie cu specialisti, homecare si altele – este vorba de general-inginer Marcel Opris, directorul Serviciului de Transmisiuni Speciale – STS.

opris 1
“De-o vreme incoace ma bucur de nenumarate invitatii, nu le onorez, fie din lipsa de timp, fie ca nu-mi place sa fiu plimbat prin diverse locuri, sa ma vada lumea, dar marturisesc ca aceasta invitatie m-a surprins foarte mult”, au fost cuvintele numarului 1 de la STS, pomenind ca a vrut sa fie sigur ca lumea e de acord sa primeasca aceasta distinctie, avand in vedere “diversele controverse care sunt in spatiul public cu privire la prestatia noastra si, mai ales, in Timisoara.

Opris de la STS a vorbit de curajul sau “de a promova munca unor copii, unor tineri, nu foarte multi, vreo 1.000, si nu foarte multe doamne si domnisoare, vreo 600”. Sunt inginerii, softistii si angajatele care raspund la 112, care “au schimbat relatia intre dumnoavoastra (medici de la ATI – n.r.) si populatie in ultimii ani de zile”. Asa ca hotarat sa vina pentru ei la Timisoara – a fost ua din rarele aparitii publice ale sefului STS, in care acesta a dat detalii despre proiectele care vor schimba fata Sanatatii in Romania!

De la masini care ofera conditii mizerabile la unele in care poti sa verifici, din mers, cardul de sanatate

“Cateva din proiecte sunt intr-adevar remarcabile. Si n-as insista foarte mult pe prima retea de telemedicina, care trebuia sa va inlocuiasca pe dumneavoastra, pe medici, adica sa nu mai fiti la Caransebes, domnule presedinte (o referire la presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe
Borcean – n.r.) si acolo sa fie un terminal si, eventual, un tehnician cu 12 clase, care sa invarta o camera video pe langa bolnav si domnul profesor Sandesc din Timisoara sa dea sfaturi ce sa faca cu el, daca sa-l aduca sau nu repede la ATI, nu? Acela a fost doar inceputul…”, a spus directorul STS.

“Mult mai important mi se pare ca am avut curajul (…) sa incercam sa scurtam timpul de interventie pana la bolnav, ca sa vi-l aducem mai repede. (…) Exista mii de medici, care sunt pe masini, care-i scutura, ca drumurile sunt proaste, in conditii mizerabile, ca masinile n-au aer conditionat si care se duc acolo la bolnav, sa-l vada, si daca e cazul vi-l aduc dumneavoastra. Atunci am zis sa le imbunatatim lor viata si, in acest an, se va finaliza dotarea masinilor existente cu mijloace informatizate, in asa fel incat medicul sa primeasca toate informatiile rapid, sa aiba acces la orice fel de alte informatii, cand vine pe drum, sa si verifice cardul de sanatate al bolnavului, daca ii da un tratament medical, ca sa nu fie acuzat ca a furat medicamentele! Acest proiect, dupa parerea mea, este un proiect fara precedent in lume, deoarece dintr-o data 2.000 de masini sunt echipate, se schimba complet modul de lucru”, a precizat generalul-inginer Marcel Opris, directorul STS.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.