Studentie si rezidentiat. Care sunt noutatile (VIDEO)

Studentie si rezidentiat. Care sunt noutatile (VIDEO)

1

Care sunt noutatile anului universitar 2015-2016 la UMF Timisoara? Cum se face repartizarea locurilor la rezidentiat? Rectorul institutiei ofera raspunsuri utile celor care doresc sa imbrace halatul alb.

Noutatile anului universitar: nu atat la numarul de specializari, cat mai degraba la conceptia privind invatamantul medical

“A adus cateva lucruri pe care noi le consideram importante, nu atat ca numar de specializari, pentru ca nu s-au modificat semnificativ fata de anii trecuti, ci mai degraba in conceptia noastra in ceea ce priveste invatamantul medical. Sigur ca toata lumea stie ca la Medicina se invata mult sau ar trebui sa se invete foarte mult. Pe noi ne intereseaza, la ora actuala, sa raliem materiile medicale la cateva elemente importante, in primul rand la atitudinile profesionale, la modalitatile de comunicare, la abilitatile practice ale studentilor si la implicarea lor in cercetarea stiintifica. Asta ne intereseaza cel mai mult in acest moment, considerand ca la materiile cu specific medical propriu-zis avem o experienta care ne permite sa complexam un pic curricula medicala, asa cum ne-am propus in urma cu vreo trei ani”, afirma prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, intr-un interviu acordat pentru Televiziunea Medicala.

“Sigur ca, din punct de vedere al numarului de studenti, nu s-au produs modificari majore si sincer nu dorim, avem ocupate practic toate locurile si a fost concurenta – stiti ca la noi se pastreaza inca examenul de admitere intr-o forma pe care unii o considera dura. Cred ca suntem singura universitate de medicina care da un examen de admitere propriu-zis, chiar si la studentii care ne vin din strainatate, tocmai pentru a realiza o clasificare noi spunem decenta a performantelor unor omeni care doresc sa devina medici”, spune rectorul.

“Pe de alta parte, sigur, pentru a realiza toate aceste elemente sunt necesare o serie de investitii. Suntem cumva favorizati de soarta ca avem un venit extrabugetar care ne permite sa dezvoltam, de exemplu, un centru de comunicare bine pus la punct, un centru de abilitati practice foarte bine dotat, as spune eu, si dimensionat astfel incat sa devina eficient si usor de intretinut, pentru ca acestea sunt doua lucruri importante”, ne-a precizat prof. univ. dr. Marius Raica.

Rezidentiat 2015: elemente de particularitate

“Numarul de locuri, de peste 400, este suficient pentru numarul de candidati pe care il avem. Din pacate, foarte multi dintre absolventii nostri au plecat inainte de a da rezidentiatul, deci imediat dupa examenul de licenta. Asta este ingrijorator, pentru tara in general, si poate e mai bine pentru ei sau nu, asta viitorul o sa ne spuna”, afirma rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

“Ca elemente de particularitate, repartizarea locurilor la rezidentiat se efectueaza nu neaparat in functie de specializarile deficitare, ci in functie de tipul si specializarea coordonatorilor de rezidentiat, adica aceea care, intr-adevar, ii invata, in acceptiunea legii din ’95, pe cei care devin rezidenti. Pentru cele mai multe dintre specializari, sigur ca avem coordonatori, care sunt personalitati recunoscute in tara si in strainatate, sunt unele, sa spunem cateva, in care suntem abia la inceput, sa dau exemplu neuropsihiatriei pediatrice, unde avem un colectiv foarte tanar, in formare, si abia acum incep sa formeze rezidenti in domeniu. Asta trecand peste faptul ca fiecare rezident nu face doar stagiul in specializarea pe care o alege, ci are si cateva stagii conexe, ceea ce este firesc, pentru ca trebuie sa privesti bolnavul in ansamblu si sa fie pacientul in centrul atentiei si nu boala“, a adaugat prof. univ. dr. Marius Raica.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.