Studentii de medicinisti se implica – campanie de donare de sange

0

”Doneaza sange! Fii erou!” O noua campanie de donare de sange, care se va desfasura intre 8 si 12 decembrie, este organizata de Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj, in colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj. Vezi ce trebuie sa stie cel care doreste sa doneze sange!

Deficitul de unitati de sange si preparate din sange necesare salvarii vietii unor bolnavi cu care se confrunta clinicile universitare clujene a motivat voluntarii Organizatiei Studentilor Medicinisti din Cluj, prin proiectul ”Doneaza sange! Fii erou!”, sa ajute Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj sa acopere aceste necesitati. ”Pe perioada campaniei dorim ca numarul de donatori sa se ridice la 600 si sa se recolteze o cantitate de aproximativ 270 litri de sange. Clujul este primul si singurul centru universitar care a reusit pe parcursul ultimelor campanii organizate sa mobilizeze un numar atat de mare de donatori in doar cinci zile”, anunta organizatorii, care nu uita sa precizeze ca aceste campanii de donare de sange au loc de 15 ani.

Donare de sange: sangele donat de o persoana poate salva alte trei

”In Romania este tot mai necesara donarea de sange, transfuzia fiind o componenta importanta in asistenta medicala, de aceea este imperios necesar sa responsabilizam tinerii pe tema donarii de sange. in orice clipa, cel putin o persoana are nevoie de sange donat pentru a putea supravietui. Aceasta persoana poti fi chiar tu, copilul tau, prietenul tau, parintii tai, partenerul tau de viata sau un necunoscut. Viata fiecaruia dintre noi este importanta si poate depinde la un moment dat de generozitatea celor din jur”, a declarat Flavius Milasan, directorul Casei de Cultura a Studentilor.

”Ne bucuram sa fim parteneri ai acestei campanii de responsabilitate sociala si vom mai sustine in viitor astfel de demersuri, avand in vedere ca Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la capitolul donarii de sange. E nevoie de sange, sangele donat de o persoana putand salva pana la trei vieti!”, a declarat Andreea Popescu, presedintele DISPERSIE#Raspandim Idei.

Campania de donare de sange: unde, cand

Persoanele care doresc sa ia parte la aceasta campanie de donare de sange sunt asteptate cu actul de identitate la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Cluj, str. N.Balcescu nr. 18, in perioada amintita, intre orele 8 si 13.

Drepturile si obligatiile donatorului de sange

”In Romania, donarea de sange este anonima, voluntara şi neremunerata”, se precizeaza in Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donare de sange şi componente sanguine de origine umana. Orice persoana care işi exprima intentia de a dona sange sau componente sanguine are urmatoarele obligatii – iata cateva:
– sa nu consume bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea prezentarii pentru donare de sange la institutiile de profil;
– sa prezinte buletinul/cartea de identitate/permisul de conducere valabil/valabila sau paşaport;
– sa raspunda cu sinceritate intrebarilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, cu ocazia fiecarei prezentari pentru a dona sange, fara a ascunde informatii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, la comportamentul sexual şi social, chiar daca acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sange;
– sa respecte toate indicatiile primite de la personalul medical pe tot parcursul derularii procedurii de stabilire a eligibilitatii sale ca donator de sange.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
– varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
– greutate peste 50 kilograme
– puls regulat, 60 -100 batai/minut
– tensiune arteriala sistolica intre 100 şi 180 mmHg
– sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
– femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
– sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele – psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, a precizat Ministerul Sanatatii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.