Studentii ieseni, solidari cu medicii rezidenti

1

Liga Studentilor (LS IASI) isi manifesta profunda ingrijorare cu privire la organizarea, metodologia si desfasurarea examenului national de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2017 si este solidara cu protestul tinerilor medici care reclama abuzul recorectarii tezelor din Bucuresti in absenta candidatilor.

Anul acesta, in timpul corectarii tezelor din cadrul examenului national de rezidentiat, in centrul universitar Bucuresti au fost semnalate probleme tehnice, multi dintre candidati semnaland scanarea eronata si obtinand un punctaj mai mic decat cel real. Dupa semnalarea problemelor la Ministerul Sanatatii, toate tezele din Bucuresti au fost recorectate in absenta candidatilor, incalcandu-se in mod flagrant metodologia de examen.

Din nou, metodologia examenului de Rezidentiat publicata tarziu

Desi metodologia de desfasurare a consursului national de rezidentiat ar fi trebuit sa apara cu cel putin 6 luni inainte, a fost din nou publicata extrem de tarziu in Monitorul Oficial nr. 806 din 12 octombrie 2017, adica cu doar o luna inaintea examenului.

Desi Liga Studentilor a initiat discutii cu reprezentatii Ministerului Sanatatii privind cooperarea spre imbunatatirea metodologiei de examen, prin dezbatere publica alaturi de studenti, actualul Ministru Florian Bodog a intrerupt dialogul fara un motiv intemeiat. Astfel, metodologia a pastrat continutul lacunar si deficitar din 2016.

Este in continuare pastrat pragul de promovare de 60% din punctajul maxim obtinut la nivel national, desi Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de medici pe cap de locuitor, lipsind jumatate din numarul de medici necesar, conform Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, numarul de posturi si locuri este insuficient, circa 1500 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie fiind obligati sa mai astepte un an pana la urmatorul examen, sa se reorienteze profesional sau sa plece in afara tarii pentru a profesa.

Reiteram de asemenea neregulile de o gravitate extrema privind imposibilitatea de a asigura securitatea subiectelor fara o monitorizare dinamica si transparenta. Dat fiind faptul ca subiectele circula in format electronic, securizarea mai mult formala a sacilor cu subiecte in saci sigilati cu clesti si plicuri lipite cu banda adeziva, este imposibila.

Totodata, desi Liga Studentilor a propus inca de anul trecut introducerea camerelor de supraveghere in cadrul acestui examen care decide viitorul a mii de medici, propunerea a fost ignorata. Salutam implicarea activa a fortelor de ordine, insa in contextul imposibilitatii asigurarii securitatii electronice si impiedicarii unor abuzuri de transmitere a informatiilor precum cel din Bucuresti, din pacate acest suport este total insuficient.

Tinerii medici au fost din nou umiliti, fiind obligati sa studieze faimosul Compendiu de specialitati medico-chirurgicale, cu mai multe greseli decat informatii medicale.

In contextul in care sanatatea populatiei este o problema de securitate nationala, tinerii medici sunt obligati sa se pregateasca dupa doua materiale bibliografice care contin foarte multe informatii incorecte sau incomplete, erori ale clasificarilor utilizate in mod curent in practica medicala, informatii depasite sau doze de medicamente cu potential letal.

De la lavajul gastric cu „apa de la robinet” si pana la tratamentul chirurgical al leziunilor ductului toracic cu…„smantana”

Pe grupurile de discutii de pe retelele de socializare au fost semnalate constant o mare parte din aceste erori inca de anul trecut. In ciuda nenumaratelor semnalari, autorii au ignorat vocea tinerilor medici si timp de un an de zile nu au publicat nici macar o erata care sa vina medicilor in ajutor. O lista de erori a fost publicata pe site-ul Ligii Studentilor inca de anul trecut.

„Este al doilea an consecutiv in care semnalam nereguli privind desfasurarea acestui concurs decisiv pentru mii de tineri medici. Asistam in continuare la un exod masiv al cadrelor medicale, o statistica realizata de Federatia Solidaritatea Sanitara aratand ca 7 din 10 medici vor sa lucreze in afara Romaniei, iar din cei sapte, patru au facut deja pregatirile necesare plecarii. Foarte multi dintre tinerii medici dau o sansa sistemului medical din Romania participand la acest examen. Din pacate, batjocura la adresa tinerilor medici ii face pe acestia sa paraseasca ulterior Romania, alegand sa lucreze in conditii mult mai avantajoase din punctul de vedere al calitatii actulului medical si mai ales financiar, in alte state. Emigrarea absolventilor universitatilor de medicina si farmacie a devenit o simpla formalitate, companiile de recrutari din strainatate fiind bine remunerate pe cap de medic plasat in spital din afara Romaniei, acestea asteptand cu interes rezultatele examenului de rezidentiat care lasa circa 1.500 de tineri doctori si farmacisti fara perspective profesionale.” a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor (LS IASI).

Share.