Studii contradictorii privind vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer

1

Doua studii privind vaccinul anti-Covid produs de Pfizer ofera rezultate contradictorii. O cercetare realizata in Israel arata ca doar in 40% din cazuri acesta previne infectarea, in timp ce englezii au determinat o eficienta de 88%. Expertii spun ca ambele studii pot fi corecte, iar diferentapoate avea legatura cu momentul vaccinarii din cele doua tari.

Ambele cercetati, cea publicata duminica de Ministerul Sanatatii din Israel si cealalta facuta publica joi in New England Journal of Medicine, arata mari diferente legate de modul in care persoanele vaccinate reactioneaza atunci cand vin din nou in contact cu virusul, mai precis cu varianta mai contagioasa Delta.

Diferenta de 48 de procente

Studiul Ministerului Sanatatii din Israel a constatat ca 40% dintre cei care erau deja imunizati cu ambele doze Pfizer si ale caror rezultate ale testelor au aratat ca sunt infectati nu au avut niciun simptom de boala. Restul pana la 88%, desi au dezvoltat simptome, nu au avut nevoie de spitalizare si doar 9% dintre cei vaccinati au dezvoltat o forma grava a bolii.

De cealalta parte, cercetarea britanicilor arata ca doua doze de vaccin Pfizer au fost eficiente la 88% din cazuri de infectare cu varianta Delta, adica cei infectati nu au dezvoltat niciun simptom.

“Aceasta discrepanta ne ingrijoreaza si trebuie investigata in continuare”, a declarat pentru Jerusalem Post prof. Cyrille Cohen, membru al comitetului consultativ pentru studii clinice din ministerul israelian al Sanatatii.

Explicatia diferentelor

Acesta a explicat, inca, ca exista cateva explicatii pentru aceste diferente. In primul rand, populatia celor doua tari a fost vaccinata in ritmuri diferite si la intervale diferite intre prima doza si rapel. Israel vaccinase deja 90% din populatia vulnerabila pana la sfarsitul lunii ianuarie, in timp ce Anglia, care nu avea suficiente doze Pfizer la inceputul anului, a lungit de la trei saptamani la doua luni distanta dintre prima doza si rapel.

“Devine din ce in ce mai clar faptul ca imunitatea incepe sa scada dupa aproximativ sase luni de la vaccinare, iar studiul israelian a aratat ca pentru persoanele vaccinate cu mai mult de sase luni in urma, eficacitatea vaccinului la oprirea coronavirusului a scazut pana la 16%”, a declarat profesorul Cohen.

Din 1,8 milioane de persoane care au primit ambele doze pana la 31 ianuarie, aproximativ 5.770 au contractat virusul, 20% dintre ele la mijlocul lunii iulie, la sase luni de la imunizarea de masa din Israel.

O alta diferenta consta in nivelul testarii PCR efectuate in cele doua tari. Cohen spune ca Israel foloseste un regim de testare PCR mai strict decat cel din Regatul Unit, ceea ce inseamna ca Israel detecteaza mai multe cazuri decat UK, ceea ce schimba baza de raportare a persoanelor pozitive.

Al treilea studiu

Pe de alta parte, un al treilea studiu, realizat de Universitatea Oxford, publicat in acest weekend, a relevat ca o diferenta de opt saptamani intre prima si a doua doza de vaccin Pfizer creaza un numar mult mai mare de antcorpi decat daca rapelul se face la trei saptamani. Rapelul, facut mai devreme in Israel, a conferit o imunitate mai rapida si imediat mai mare celor vaccinati, dar englezii, desi mai vulnerabili o perioada mai lunga intre cele doua doze, au capatat dupa a doua doza Pfizer o imunitate mai mare, deci mai de lunga durata, decat israelienii.

Oficialii din Israel iau acum in calcul organizarea unui al doilea rapel, in primul rand pentru persoanele vulnerabile.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studii contradictorii privind vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.