Studiu | Efectele secundare ale vaccinurilor pe baza de ARN mesager, “usoare si temporare”

Studiu | Efectele secundare ale vaccinurilor pe baza de ARN mesager, “usoare si temporare”

1

Un studiu recent, realizat in SUA dupa administrarea a 298 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 bazat pe tehnologia ARM mesager, arata ca efectele secundare resimtite de populatie au fost , in mare parte, “usoare si temporare”.

Cercetarea, publicata luni de “The Lancet Infectious Diseases”, arata ca dintre cele 340.522 cazuri de efecte secundare consemnate intre decembrie 2020 si iunie 2021 si raportate catre sistemul de evaluare a sigurantei vaccinurilor, 92 % “nu au fost serioase”, in timp ce sub 1 % dintre participantii la studiu au primit asistenta medicala dupa administrarea serului.

6,6% dintre efecte, considerate “serioase”

Cele mai comune simptome au fost durerile de cap, resimtite de 20 % dintre participantii la cercetare. Oboseala a fost urmatorul efect secundar raportat, de care s-au plans 17% dintre persoanele care au luat parte la studiu. 16% dintre subiecti au acuzat febra, iar alte 16 procente, frisoane. 15% dintre subiecti au resimtit durere.

Doar 6,6 % dintre efectele secundare raportate au fost clasificate drept “serioase”. Cei mai multi participanti la studiu, 4.175, au acuzat ca nu pot respira.

“Urmarirea sigurantei vaccinurilor anti-COVID-19 a fost cea mai completa facuta vreodata in istoria SUA. Cele doua sisteme de supraveghere complementare care au fost utilizate pentru acest studiu ar trebui sa impulsioneze increderea ca vaccinurile cu ARNm sunt sigure”, a declarat Hannah Rosenblum, coautoare a studiului.

Rosenblum  crede, la fel ca si alti specialisti care au sustinut aceeasi idee de-a lungul pandemiei, ca “vaccinurile sunt instrumentul cel mai eficient” pentru a preveni formele severe de COVID-19.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu | Efectele secundare ale vaccinurilor pe baza de ARN mesager, “usoare si temporare” • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.