O treime din persoanele care au avut Covid-19 au afectiuni psihice

Studiu | O treime din persoanele care au avut Covid-19, diagnosticate, mai apoi, cu afectiuni neurologice sau cerebrale

1

Potrivit unui studiu realizat pe 230 de mii de pacienti, in mare parte americani, virusul provoaca afectiuni psihice, cum ar fi anxietatea si depresia. Cercetatorii nu stiu inca felul in care coronavirusul provoaca aceste afectiuni, dar sustin ca acestea sunt cel mai frecvent intalnite, din totalul de 14 afectiuni neurologice analizate. Cazurile de accident vascular cerebral, dementa si alte tulburari neurologice au fost mai rare si s-au inregistrat, in special, in randul pacientilor care au avut o forma mai severa de Covid.

Afectiunile au aparut in decurs de sase luni

Potrivit cercetarii, 34% dintre acestia au fost diagnosticati cu boli neurologice sau psihiatrice in decurs de sase luni de la infectare. Anxietatea, intalnita la 17% dintre participant, si tulburarile afective, de dispozitie regasite la 14% dintre participantii la studiu au fost cele mai intalnite si nu au avut legatura cu severitatea formei de Covid de care a suferit pacientul.

“Desi riscurile individuale pentru majoritatea tulburarilor sunt mici, efectul asupra intregii populatii poate fi substantial”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Oxford, coordonator principal al studiului.

Cu toate acestea, 7% dintre pacientii cu forme severe, internati la terapie intensiva, au avut accidente vasculare, iar 2% dintre acestia au fost diagnosticati cu dementa.

Cercetatorii sutin ca sunt necesare studii suplimentare

“Rezultatele studiului nostru indica faptul ca bolile cerebrale si tulburarile psihiatrice sunt mai frecvente dupa infectarea cu COVID-19 decat dupa gripa sau alte infectii respiratorii”, a spus Max Taquet, psihiatru la Universitatea Oxford din Marea Britanie si unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetatorii sustin ca sunt necesare studii suplimentare pentru identificarea mecanismelor biologice ori de natura psihologica ce duc la aparitia acestor afectiuni post COVID-19.

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu | O treime din persoanele care au avut Covid-19, diagnosticate, mai apoi, cu afectiuni neurologice sau cerebrale • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.