Studiu | Pacientii spitalizati cu Covid pot dezvolta probleme psihice ori alte afectiuni, pe termen lung

Studiu | Pacientii spitalizati cu Covid pot dezvolta probleme psihice ori alte afectiuni, pe termen lung

0

Potrivit unui nou studiu realizat in Europa, SUA si China, cel putin unul din trei bolnavi de COVID-19 care a fost internat in spitalare sanatatea afectata pe termen lung, fie ca vorbim despre organe sau probleme de ordin psihologic.

Potrivit cercetarilor, pacientii care s-au vindecat de COVID- 19 acuza stari de epuizare, dificultati respiratorii, anxietate, depresie si tulburari de stres post-traumatic.

”Date fiind milioanele de persoane infectate cu SARS-CoV-2 in lume, povara pe termen lung asupra sanatatii fizice, cognitive si psihice este in fata noastra. Fara indoiala ca acum vedem doar varful aisbergului”, noteaza autorul principal al articolului, Kartik Sehgal, medic oncolog si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard.

Virusul nu ataca doar plamanii

Virusul SARS-CoV-2 ataca in principal plamanii persoanei infectate, dar cercetarile arata ca afecteaza si alte organe, provocand complicatii care merg de la inflamatii cronice pana la tulburari cardiovasculare.

Intr-un studiu efectuat in Italia se arata ca din 143 de bolnavi monitorizati dupa vindecare, aproape 90% au acuzat cel putin un simptom care a persistat la doua luni de la externare, iar peste jumatate dintre ei s-au plans de mai multe simptome. Cele mai frecvente sunt oboseala intensa (53,1%), respiratia dificila (43,4%), durerile articulare (27,3%) sau durerile toracice (21,7%).

Virusul poate provoca boli psihice

In alte trei cercetari efectuate in Franta, Marea Britanie si China, intre 25% si 30% dintre pacienti au acuzat tulburari de somn la mai multe saptamani dupa ce au depasit faza acuta a bolii, iar 20% intensificarea caderii parului.

Cercetatorii au avut in vizor si tulburarile psihice. La o luna de la externare, din 402 pacienti italieni, 56% au fost diagnosticati cel putin cu o afectiune psihica. Alti 30% au suferit de stres post-traumatic, apoi depresie ori anxietate.

Cercetatorii atrag astfel atentia asupra nevoii de aprofundare a efectelor COVID-19 pe termen lung.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.