Studiu | Persoanele care au avut COVID-19 s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de vaccin

1

Persoanele care au avut deja COVID-19 este posibil sa nu necesite in mod obligatoriu un vaccin anti-COVID. Este concluzia unui studiu realizat de Clinica Cleveland din Ohio.

In urma rezultatelor, cercetatorii au descoperit ca dintr-un grup mare angajati din domeniul sanatatii, au existat aproape 0 cazuri de infectie cu SARS-CoV-2 in randul celor care au contractat anterior virusul si au fost nevaccinati, au contractat anterior virusul si au fost vaccinati, nu au contractat niciodata virusul si au fost vaccinati. Cu toate acestea, a existat o crestere constanta a cazurilor in randul persoanelor nevaccinate care nu contractasera anterior SARS-CoV-2.

Infectia naturala ofera o imunitate similara vaccinarii

Potrivit cercetarii, infectia naturala ofera o imunitate similara vaccinarii. Insa, expertii recomanda efectuarea unei doze de vaccin, in contextul in care e nevoie de mai multe studii pentru determinarea cu exactitate a imunitatii dobandite in urma infectarii naturale cu SARS-CoV-2.

La studiul desfasurat intre decembrie 2020 si mai 2021 au participat 52.238 de persoane, dintre care 2.579 de persoane care avusesera anterior COVID-19, iar dintre acestea 1.359 nu erau vaccinate, 49.659 de oameni care nu avusesera anterior COVID-19, dintre care 22.777 au fost vaccinati.

Potrivit cercetatorilor, niciuna dintre cele 2.579 de persoane care avusesera deja COVID-19 (inclusiv cele 1.359 care au ramas nevaccinate) nu a contractat virusul. In concluzie, vaccinarea scade semnificativ riscul de infectie cu SARS-CoV-2 in randul persoanelor care nu au avut deja COVID-19, dar nu neaparat in randul persoanelor care au trecut deja prin boala. Acestea din urma pareau sa aiba imunitate similara cu cei care au fost complet vaccinati.

Ajutor in prioritizarea vaccinurilor

In conditiile in care tarile sarace au acces redus la vaccinuri, faptul ca persoanele care au trecut deja prin boala dobandesc imunitate ar putea si de ajutor in adminitrarea priorotizata a serurilor.

„As pastra probabil aceste doze pentru cei ne-imuni, cei care nu au avut o infectie anterioara, apoi as decide daca trebuie sa imunizam si persoanele care au avut anterior COVID-19”, a declarat dr. Monica Gandhi, specialist in boli infectioase la Universitatea din California San Francisco.

Cercetatorii studiaza in continuare daca exista beneficii in vaccinarea persoanelor care au avut deja infectia. De asemenea, examineaza modul in care imunitatea naturala se compara cu imunitatea la vaccinare.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu | Persoanele care au avut COVID-19 s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de vaccin • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.