Studiu | Reinfectarea cu coronavirus poate avea efecte mai grave decat prima contagiere

1

Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decat in cazul primei contagieri. Asta reiese dintr-un studiu al Fundatiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare stiintifica din Brazilia si America Latina.

Potrivit studiului, persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus in forma usoara si nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un raspuns imunitar suficient. Asta face ca riscul de reinfectare sa creasca, inclusiv cu aceeasi varianta contractata initial.

Cercetarea arata ca organismul nu va sti sa lupte nici cu o alta varianta a coronavirusului, din cauza ca “ar scapa” vigilentei sistemului imunitar si nu ar fi recunoscuta de memoria generata anterior, fiind relativ diferita. 

Cercetatorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la inceputul lui martie 2020 – momentul declansarii pandemiei in Brazilia – si pana la sfarsitul anului trecut. Dintre acestia, patru au contractat SARS-Cov-2 si au prezentata simptome usoare, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeasi varianta, insa la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente si mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

Nu se stie cat dureaza imunitatea post COVID-19

“Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabila decat dupa cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determina sa credem ca pentru o parte din populatie care a contractat o forma usoara a bolii, nu este suficienta o singura expune la virus, fiind necesara mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate”, a explicat Thiago Moreno, cercetator la Centrul de Dezvoltare Tehnologica si Sanatate Fiocruz si coordonator al studiului.

Acesta a adaugat ca “nu stim cat dureaza imunitatea post-COVID-19. O persoana ar putea fi vulnerabila la o noua reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite a coronavirusului.”

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu | Reinfectarea cu coronavirus poate avea efecte mai grave decat prima contagiere • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.