Studiu | Vaccinurile Pfizer si AstraZeneca ofera acelasi tip de protectie persoanelor de peste 80 de ani

Studiu | Vaccinurile Pfizer si AstraZeneca ofera acelasi tip de protectie persoanelor de peste 80 de ani

1

Atat serul Pfizer cat si cel AstraZeneca ofera acelasi tip de protectie la persoanele de peste 80 de ani, dupa administrarea unei singure doze. Este concluzia primului studiu care compara doua tipuri diferite de vaccin.

Cercetarea efectuata in Marea Britanie mai arata ca cele doua seruri sunt la fel de bune la capitolul anticorpi.

Prima comparatie directa intre doua tipuri diferite de vaccin

Studiul din Marea Britanie este primul din lume care a realizat o comparatie directa intre reactiile imunitare declansate de vaccinurile Pfizer (de tip ARN mesager) si AstraZeneca (de tip vector viral).

Au fost analizate probe de sange prelevate de la 165 de persoane cu varste cuprinse intre 80 si 90 de ani, vaccinate cu o doza. Anticorpii au fost prezenti in proportie de 93 % pentru cei 76 de participanti care au primit prima doza de vaccin Pfizer, si de 87% pentru restul de participanti imunizati cu prima doza de ser AstraZeneca. La nivelul celulelor T, raspunsul imunitar al celor vaccinati cu AstraZeneca a fost chiar mai puternic decat in cazul celor inoculati cu Pfizer.

In Marea Britanie, apropximativ jumatate din populatie a fost imunizata cu o doza, majoritatea cu AstraZeneca si Pfizer.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu | Vaccinurile Pfizer si AstraZeneca ofera acelasi tip de protectie persoanelor de peste 80 de ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.