Subprogramul pentru Fertilizare in Vitro

0

632_articolAsociaţia SOS Infertilitatea îţi exprimă satisfacţia şi salută începerea Subprogramului pentru Fertilizare în Vitro şi Embriotransfer, prin care se asigură fonduri pentru cuplurile hipofertile, a căror singură şansă de a avea copii este reproducerea umana asistată medical. Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 765/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul Subprogramului de fertilizare în vitro şi embriotransfer a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 378 din 31 mai 2011.

Asociaţia SOS Infertilitatea se bucură să constate că vocea societăţii civile, a cetăţenilor, a contribuabililor a fost ascultată! Principala noastră revendicare este pe cale de a deveni o realitate, cetăţenii români hipofertili plătitori de asigurări de sănătate vor beneficia de sprijinul statului în lupta lor cu bolile care îi impiedică să devină părinţi. SOS Infertilitatea este o organizaţie de voluntari, care din martie 2008 desfăşoară, având drept unică susţinere donaţiile membrilor si simpatizanţilor, o campanie de advocacy prin care a atras atenţia în plan politic şi mediatic asupra gravei şi până de curând ignoratei probleme a infertilităţii.

Reamintim că Rezoluţia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European “constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii”.

Reamintim de asemenea că în cele mai multe ţări europene astfel de programe de susţinere a cuplurilor hipofertile există de mult timp, şi nu doar în Occident, ci şi în statele vecine nouă: cetăţenii bulgari au dreptul la trei tentative de fertilizare în vitro susţinute din fondurile asigurărilor de sănătate, iar cetăţenii unguri au dreptul la cinci tentative.

Conform actului normativ, depunerea dosarelor pentru includerea unităţilor sanitare în Subprogramul FIV-ET se realizează la registratura Ministerului Sănătăţii, în perioada 1-8 iunie 2011. Ulterior, în termen de câteva zile, MS va publica lista clinicilor incluse oficial ţn program, iar dupa 15 iunie pacienţii interesaţi pot depune dosarele în cadrul clinicii pe care o aleg.

Dosarele vor fi anonimizate de către clinici şi depuse la registratura Ministerului Sănătăţii, urmând ca în primele cinci zile ale fiecarei luni acestea să fie examinate, în vederea aprobării sau respingerii, de către comisia formată din doi medici ginecologi, un medic urolog, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi un reprezentant al Asociaţiei SOS Infertilitatea.

După aprobarea dosarului, plata procedurii de fertilizare în vitro, în limita sumei de 6.150 lei (aproximativ 1500 de euro), se va face în două etape. Primii 4.920 lei vor fi plătiţi clinicii după realizarea procedurii de fertilizare, urmând ca restul de 1.230 lei să fie plătiţi după confirmarea finalizării procedurii FIV-ET cu o sarcină, urmată de naştere.

Pentru a putea accesa programul, cuplurile hipofertile trebuie să fie căsătorite de minimum 2 ani, iar cel puţin unul dintre membrii cuplului trebuie sa fie cetăţean român, cu domiciliul stabil în România şi cu asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel putin 2 ani. În plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie să aibă un copil în viaţă.

De asemenea, pentru a putea fi incluse în program, femeile trebuie să aibă între 24 şi 40 de ani, indexul de masă corporală al acestora nu poate depăşi 30, iar analizele care indică rezerva ovocitara trebuie să fie în norme.

Potrivit MS, bugetul alocat Subprogramului este de patru milioane de lei, deci anul acesta vor beneficia de program aproximativ 800 de cupluri hipofertile.

Asociaţia SOS Infertilitatea precizează că suma alocată / cuplu este departe de a acoperi toate cheltuielile necesare pentru efectuarea unei fertilizari în vitro; astfel, suma necesară efectiv pentru o tentativă de FIV se poate dubla, întrucat cuplul va trebui să suporte din fonduri proprii investigaţiile şi analizele preliminare, tratamentul medicamentos şi eventuale alte proceduri conexe, în funcţie de diagnostic. Însă cu siguranţă acest sprijin financiar este esenţial şi oferă o şansă cuplurilor care îşi doresc un copil dar nu îl pot avea decât cu ajutor medical. Conform statisticii, ca urmare a acestui program peste 200 de copii se vor naşte în familii care altfel nu ar fi avut nicio şansă să îi aibă.

comunicat de presa

Sursa: Televiziunea Medicala 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.