Surdocecitatea (deficienta de vaz si auz) – solutii oferite de Fundatia Sense International Romania (VIDEO)

0

Surdocecitatea este o combinatie de deficiente de vaz si de auz. Aceasta reprezinta o deficienta grava, multisenzoriala, de cele mai multe ori asociata si cu alte tipuri de deficiente.

Surdocecitatea genereaza dificultati majore in sfera comunicarii, a accesului la informatie, in orientare si mobilitate.

Fundatia Sense International Romania, care in curand implineste 15 ani de existenta, a dezvoltat mai multe proiecte in Bucuresti, Timisoara, Iasi si Oradea,  prin care nou- nascutii sunt testati auditiv si vizual, iar daca sunt detectate probleme senzoriale de vaz sau de auz, micutii ajung la centrele de interventie timpurie din cele patru orase.

“Se lucreaza impreuna cu psihologi, kinetoterapeuti, asistenti sociali, audiologi, oftamologi, neonatologi sic el mai important din echipa parintele. Se lucreaza cu copilul in aceste centre aproximativ o or ape saptamana impreuna cu parintele. Specialistul, in functie de problem ape care o are nou nascutul merge pe stimularea auditiva sau vizuala, pe logopedie, iar parintele invata si el cot la cot si lucreaza si acasa cu copilul.”, a spus Czondi Etelka, Asociatia Sense International.

Educatia copiilor cu surdocecitate

Educatia copiilor cu surdocecitate este un proiect care se implementeaza de 15 ani, in parteneriat cu Ministerul Educatiei. Prin intermediul proiectului s-au instruit profesori de la scolile speciale din Romania, care lucreaza cu aceasta categorie speciala de copii. In aceste scoli s-au creat clase de cel mult 4 copii cu surdocecitate.

“In cazul acestei deficiente foarte grave nu poti sa lucrezi cu 10,12,15 copii in clasa si atunci am reusit sa convingem ministerul ca in aceste cazuri, efectivul sa fie mic. Ei invata pe un curriculum pe care tot noi l-am creat in 2008, scolile pot si au voie sa faca acest lucru, atata timp cat isi doresc.” a spus Czondi Etelka, Asociatia Sense International.

Proiect vocational pentru copiii cu surdocecitate

Un alt proiect este un unul vocational, special creat pentru tinerii adolescenti cu surdocecitate, in care s-au dezvoltat si echipat 7 ateliere, printre care minitipografii, o sera si un laborator de modelare a martipanului.

“Deja avem vreo 80 de tineri care invata in aceste scoli o meserie realmente cautat pe piata muncii, pentru ca ceea ce invatau ei inainte de ’89: perii, mature, sunt niste meserii care nu mai au nicio legatura cu ceea ce se intampla in ziua de astazi.” a spus Czondi Etelka, Asociatia Sense International.

Promovarea a persoanelor cu surdocecitate

Ultimul proiect consta intr-un efort constant de promovare a persoanelor cu surdocecitate, fapt pentru care s-a reusit ca in 2006  Legea persoanelor cu dizabilitati sa includa si surdocecitatea ca dizabilitate distincta.

Share.

Leave A Reply